Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Targoncásnak áll a világ

Időről időre listák jelennek meg az újságokban és az internetes portálokon arról, melyek a legnépszerűbb szakmák itthon és külföldön. Ezekben rendre feltűnik a targoncavezető.
Újságíróból targoncás
Kácsor Zsolt, a Népszabadság újságírója írta 2014. október 7-én, mielőtt elindult szerencsét próbálni Franciaországba: „Az új életemben ... targoncás vagyok. Pontosabban szólva: leszek. Még pontosabban szólva: OKJ-s papírom van róla, hogy elvégeztem az %BBépítő- és anyagmozgató gép kezelője%AB elnevezésű tanfolyam %BBtargoncavezető%AB szakirányát Balmazújvároson, s megszereztem a targoncavezetői jogosítványt, amelyhez francia nyelvű europasst igényeltem. Ez utóbbi birtokában a Magyarországon megszerzett bizonyítványommal és jogsimmal legálisan vállalhatok munkát bármelyik marseille-i szupermarket és hipermarket raktárában. Vagy a kikötőben. Nem én voltam az első többdiplomás, több nyelvet beszélő, nem kimondottan jó fizikumú szemüveges, aki a lelkében targoncáskarriert dédelgetett. S elmesélték, hogy Debrecenből sok család költözött a magyar–osztrák határra, mert az itthon értelmiségiként alig valamit kereső családfők jól fizető targoncás állást kaptak határ menti osztrák kisvárosokban..."

– A fiam informatikusként dolgozott egy alig néhány fős cégnél, elég gyatra fizetésért. Gondolt egyet, elvégezte a targoncavezetői tanfolyamot, és kivándorolt Londonba. Most egy hatalmas ruházati áruház logisztikai központjában kormányozza a targoncát – mesélte érettségi találkozónkon volt osztálytársam.

Az angliai lehetőségeket kínáló portálokon feltűnő, hogy a férfiak nagyon jól el tudnak helyezkedni targoncavezetői állásokban. A Jobmonitor.hu-n közel 1600 álláslehetőség van, hazaiak és külföldiek.

Mi lehet az oka, hogy ennyire keresett szakma lett a targoncavezetés? – Ez olyan szakma, amivel nagyon sok helyen lehet állást kapni. Mindenütt, ahol az árut a súlya miatt csak targoncával lehet mozgatni – mondta kollégánk, Farkas Péter, aki a lapunkat kiadó Lapcom Zrt. nyomdájában dolgozik. Egy évvel ezelőtt került cégünkhöz, több mint 80-an pályáztak erre az egy helyre.
– A beosztásom raktáros, de a pozíció betöltéséhez szükség volt a targoncavezetői vizsgára – mondta. – Az eredeti szakmám egyébként hidegburkoló. A targoncavezetést pár hónapos tanfolyamon lehet elsajátítani, amely két részből áll: az egyik a jogosítványt, a másik az OKJ-bizonyítványt adja. Egyszerre 30-40-en vettünk részt a tanfolyamon.
Ugyanazon az álláskereső portálon mindössze 75 hidegburkolónak és 303 kőművesnek vagy burkolónak ajánlanak munkahelyet. Kollégánknak ezen a területen kisebbek lennének a lehetőségei.

De hiába keresett szakember valaki, és válogathat számos állásajánlat közül, nem biztos, hogy jól meg is fizetik érte. A KSH éves, átlagkereseteket bemutató listáján több olyan szakma is van, amelyik nagyon keresett, mégis alacsony fizetéssel jár. A targoncavezetésért is legfeljebb 140 ezer forintos bruttót fizetnek, ami körülbelül 100 ezer nettónak felel meg.

Farkas Péter lapunk nyomdájában találta meg a számítását. Fotó: Karnok Csaba
Farkas Péter lapunk nyomdájában találta meg a számítását. Fotó: Karnok Csaba

Az EURES, az Európai Bizottság munkaerő-piaci portálja top 10-es, keresett szakmákat összesítő listájában egyedül az értékesítők azok, akik magas fizetést visznek haza, átlagosan majdnem nettó 300 ezer forintot. Az egyéb szolgáltatás kategóriához tartozó szakmákban azonban már csak 118 ezer forintot, a vendéglátásban pedig csak 100 ezer forintot kapnak a szakemberek átlagosan, nettóban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy távozását követeli az LMP

A párt törvénymódosítást kezdeményez a szigorúbb ellenőrzés érdekében. Tovább olvasom