Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Távhő: még kérdés mennyiért adják az idén

A kormány még nem közölte hivatalosan a távhőtársaságokkal sem az árszámítási módszertant, sem az új termelői tarifákat.
Bár néhány nap múlva indul a fűtési szezon, a távhőtermelők még mindig nem kaptak hivatalos értesítést a Magyar Energia Hivataltól arról, hogy milyen termelői árakat kell majd alkalmazniuk a következő egy év alatt, ugyanakkor értesülések szerint a lakossági tarifák nem változnak az idén - írta a Népszava.

Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke a lap szombati számában megjelent interjúban azt mondta: nagyon nehéz helyzetbe hozza a kormány a távhőtársaságokat azzal, hogy sem az árszámítási módszertant, sem az új termelői tarifákat nem közölte.

A szakember emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben az energiahivatal a hőtermelők zöménél túlzottan alacsony árakat állapított meg, aminek több negatív következménye is lett. A társaságok egymás után voltak kénytelenek újabb és újabb árfelülvizsgálatot kérni. Mint utóbb kiderült, joggal.

Hozzátette: a szakmai számítások szerint az idén 10 milliárd forint feletti veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni a távhőcégek a mesterségesen leszorított hődíjak miatt.

Az elnök szerint ez azt jelenti, hogy a következő fűtési idényben számos társaság nem lesz képes talpon maradni. Jelenleg hozzávetőleg átlagosan tíz százalék körüli tarifaemelésre lenne szükség ahhoz, hogy működőképesek maradjanak az erőműblokkok - mondta a szakember.

Olvasóink írták

 • 8. X_Y 2012. szeptember 23. 12:06
  „6. igazságkereső 2012.09.23. 09:25
  A jövedelmek évek óta nem emelkednek, a hőszolgáltatók viszont minden évben emelik szolgáltatási áraikat.

  Fordulj bizalommal Szeretet Kedves Vezetődhöz droidka...”
 • 7. szatyi 2012. szeptember 23. 09:44
  „Mivel a bérek is "túlzottan alacsony szinten lettek megállapítva", ezért "több negatív következménye is lehet"!”
 • 6. igazságkereső 2012. szeptember 23. 09:25
  „A jövedelmek évek óta nem emelkednek, a hőszolgáltatók viszont minden évben emelik szolgáltatási áraikat.Arról már nem is szólva, hogy a távfűtött lakások lakói nyáron is ugyan azt az összeget fizetik, amikor szerencsére nem kell fűteni, tehát egészen biztos, hogy a távhőszolgáltatóknak ez idő alatt is termelődik annyi plusz nyereségük, hogy nem kerülhetnek működési és működtetési zavarba!Arról már nem is szólva, hogy az árképzési rendszerük a számlák végösszegét tekintve már fizethetetlenné teszi a számlák kifizetését! Igazuk van mindazoknak akik azt állítják, hogy a nincsből -ellátatlan munkanélküliek, minimálbéren foglalkoztatottak- nem lehet a szolgáltatók -Vízmű, Környezethigiéniai Társaság(szemétszállítás) folyamatosan és drasztikusan emelt szolgáltatási díjait fizetni!Arról nem is szólva már - de ez is egy "lerágott csont", hogy a Hőszolgáltató Kft a központból kibocsátott hőmennyiséget számlázza ki leosztás útján, de évek hosszú sora óta semmit nem tett és tesz a hosszú csővezetékek szigetelésinek javítása érdekében. Pedig csak végig kellene sétálni az utcákon, tereken és azonnal láthatóvá válik télen ,hogy hol olvadt meg a hó a járdákon! Na kérem szépen az ott és így elveszett hőmennyiséget is velünk fizettetik meg! Rá kellene végre ébrednie a Hőszolgáltató Kft-k illetékeseinek, (igazgató, "térülésfigyelési" pénzügyi osztályvezetőnek és munkatársainak, hogy az elmúlt közel húsz év pénzügyi és gazdaságpolitika elhibázottsága miatt ma több tíz-és százezer ember vált fizetésképtelenné és ezt a kiküldött felszólítólevelek és jogi útra terelési fenyegetettséggel egészen biztos, hogy nem lehet fizetőképessé tenni!Sokkal inkább megoldás lehet - ha így hagyják a rendszert! - az, hogy a szolgáltatók saját belső pénzügyi struktúrájukat is elemzés alá vetnék, mert egészen biztos, hogy a cégen belül is vannak még "rejtett tartalékok". Talán nem kellene a szolgáltatóknak a valóságtól teljesen elrugaszkodva élniük és számlázni, mert attól, hogy ők nem vesznek tudomást a súlyos és pénztelen helyzetről, még létezik sajnos az önhibán kívüli fizetésképtelenség - még ha reményeink szerint is átmeneti fizetésképtelenségről is van szó! -melyről illenék egy kicsit empatikusabban gondolkodniuk a szolgáltató cégek vezetőinek!!”
 • 5. maci53 2012. szeptember 22. 12:29
  „Majd az Elnök úr odaszól a feleségének:
  Te Maris mit tervezel őszre,nyaralót,a gyerekeknek új lakást,kicseréled a Ferrárit, Dél-Amerikai utazást,mert úgy kalkulálom az árakat?!”
 • 4. Tina80 2012. szeptember 22. 11:21
  „remélem emelnek legalább 5 ezret rajta,mert amióta kész a panel progi még csak ennyit emeltek,még jó hogy az volt hogy nem kell majd annyit fizetni... de legalább jól lehúztak!”
 • 3. Zotya100 2012. szeptember 22. 09:39
  „2. - Nálad a pont, sajnos így van!”
 • 2. nobody13 2012. szeptember 22. 09:01
  „Hiába emelik. A lakosság 3/4 elérte a tűréshatárt: ha tovább emelik a közüzemi díjakat, még több lesz a cégek kintlévősége, mert még kevesebben fognak fizetni. A nincsből nem lehet többet és többet kiszipolyozni. Az emberek majd ellesznek, aztán szépen végignézik, ahogy leszerelik a radiátorokat. Értsék már meg a szolgáltatók: AZ EMBEREKNEK ELFOGYOTT A PÉNZE!!! Plusz a nemfizetők kintlévőségeit plusz még nyereséget is ne az egyre szűkülő rétegen akarják behajtani, mert csak azt érik el, hogy azok is besokallnak és nem fizetnek.”
 • 1. Egyolvasó 2012. szeptember 22. 07:11
  „Nesze neked, környezetkímélő energia, a bérből élőknek megfizethetetlen lesz, vagy csak a fűtési számlákra költik a fizetésüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővült a SZÉP kártyák használata a nyáron - Önnek bejött?

A kártyákra feltöltött összegek 58 százalékkal növekedtek május vége és szeptember eleje közt. Tovább olvasom