Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Tíz százalékkal drágább az energiatakarékos családi ház

A közel nulla energiaigényű családi ház építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé, Magyarországon a többlet még 10 százalék - közölte az Óbuda Group mérnök-tanácsadó az MTI-vel.
A különbséget azzal magyarázza a cég, hogy Németországban elterjedt az energiatakarékos építés, és így olcsóbbak a hozzávaló anyagok és szerkezetek.

Immár magyar jogszabály is rögzíti: 2020. december 31-ét követően minden új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. A közel nulla érték azt jelenti, hogy az épületet annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség - az épület becsült élettartama alatt - megtérüljön. Másképpen fogalmazva: a lehető legkisebb ráfordítással kell a lehető legnagyobb energiamegtakarítást elérni.

Követelmény az is, hogy a közel nulla energiaigényű épületeknél az éves energiaigény 25 százalékát - megújuló energiaforrásból - az épületen, illetve a telken belül kell előállítani.

Az energiatakarékos épületekre való átállás fokozatos lesz.

Első lépésben a jövő év első napjától szigorodnak az épületszerkezetek hőátbocsátására, és az egész ház hőveszteségére vonatkozó előírások, amennyiben a projekt közpénzekből finanszírozott. Ebbe a körbe tartoznak a hazai vagy uniós pályázati forrásokból készülő épületek is.

A második lépcsőben - 2018. január 1-jétől - az előbbi követelményértékek már minden épületre kiterjednek.

A harmadik lépcsőben minden középületet - a hatóságok használatára szánt vagy tulajdonukban levő új épületeket - közel nulla energiaigényű épületként kell megvalósítani, 2018 végétől.

A családi házak tehát csak a negyedik lépcsőben, 2020 végétől kerülnek sorra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött hétfő estére a forint

Az eurót este hét órakor 309,25 forinton jegyezték, szemben a kora reggeli 309,84 forinttal. Tovább olvasom