Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Tovább dagad a csődhullám

Dél-Alföld - Emelkedik a cégbezárások száma, nem hagy alább a csődhullám – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató februári jelentéséből. Ez a válság elhúzódását jóslók véleményét támasztja alá.
- Továbbra sem lehet fellélegezni: a felszámolások száma februárban is nőtt, ez pedig egyértelműen a gazdasági válság elhúzódását mutatja" – összegezte Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az év második hónapjában országosan 1216 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez 128-cal – 12 százalékkal – több, mint egy évvel korábban.

2010 februárjában a végelszámolások száma is emelkedett, az év első hónapjához képest a másfélszeresére. Míg a tavalyi év hasonló időszakában 1236 cég bezárását határozták el a tulajdonosok, addig idén már 1374 vállalatnál döntöttek úgy, hogy lehúzzák a rolót.

Emellett továbbra is kevesebben indítanak új vállalkozást. Tavaly ugyanezen időszakban 4341 céget alapítottak, idén csak 4057-et, ami 7 százalékos visszaesést jelent.

A dél-alföldi régióban is hasonló a helyzet: az év első két hónapjában a hitelezők 270 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, ez csaknem 29 százalékkal több a tavaly, ugyanebben az időszakban mért adatoknál, és jócskán meghaladja az országos átlagot. A végelszámolások száma az országos átlaghoz képest viszont kisebb a régióban. Idén januárban és februárban a tavalyi év 216 cégbezárásával szemben 201 vállalat esetében döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy nem folytatják tovább.

A cégalapítási kedv visszaesése a régióban az országos trendet követi, de mértékében jelentősen meghaladja azt: míg tavaly az első két hónapban 766 céget jegyeztek be, 2010-ben már csak 645 cégalapító gondolta, hogy érdemes új vállalkozást indítania, ami csaknem 16 százalékos visszaesést jelent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissé erősödött a forint hétfő reggel

Erősödött a forint hétfő reggel a bankközi devizapiacon; 7 órakor egy euró 265,56 forintot ért,… Tovább olvasom