Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Tovább zuhan az új lakások építése a megyében

Szeged - Történelmi mélyponton a lakásépítés: 2013-ban eddig 124 lakás készült el a megyében, és további 85-re adtak ki engedélyt. Csaknem az összeset Szegeden adták át, vidéken mindössze 9 épült.
– Nem építek kevesebb lakást, mint korábban, de egyre nehezebb eladni őket – nyilatkozta Harmati Ferenc építési vállalkozó, a Hema-Ferr Kft. ügyvezetője. – Minden évben egy, általában 14 lakásos társasházba fogok bele, és amikor a lakások jó részét sikerült értékesíteni, lépek tovább – ez számomra aranyszabály, hogy kikerüljem a kockázatot. Ismernek az emberek, a Sándor, a Holló és a Rózsa utcát körbeépítettem, idén mégis nagyon nehezen boldogulok. A piac a használt lakások felé mozdult el, kevés az az szocpol, amelyet új lakásra fel lehet venni. 70-80 négyzetméteresnél nagyobb lakást pedig szinte lehetetlen eladni.

Az ügyvezetővel körbejártuk az újonnan épülő Sándor utcai házát, és megmutatta azt is, amelyet legutoljára adtak át. A falakon 15 centis a hőszigetelés, a kivitelezés igényes, az utcán járda, bent az udvar és parkoló is díszburkolatos. – Amíg régen már akkor elvitték a lakásokat, amikor még csak a telek volt meg, most úgy kell végigcsinálnom az építkezést, hogy nem tudom, lesz-e gazdája az összesnek – tette hozzá Harmati Ferenc.

14 lakásos társasház épül Szegeden a Sándor utcában. Ma már azonban nem építeni, hanem eladni művészet. Fotó: Karnok Csaba
14 lakásos társasház épül Szegeden a Sándor utcában. Ma már azonban nem építeni, hanem eladni művészet.
Fotó: Karnok Csaba

Az országban másutt

A visszaesés Budapestet leszámítva valamennyi régióra jellemző: a megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonlóan 41 százalékkal kevesebb otthont adtak át idén, az első félévben. A megyeszékhelyek közül csak Szegeden és Kecskeméten épül 100-nál több lakás.

– Ami az új lakások eladását nehezíti, az a 27 százalékos áfa – mondta egy másik építési vállalkozó. – Ha egy négyzetmétert sikerülne telekárral együtt nettó 200 ezer forintból emelt szintű szerkezetkészre kihozni, az áfával együtt már 254 ezerbe kerül. Ekkor még sok minden hiányzik, többek között a konyhabútor is. Szerkezetkész áron azonban már olyan korszerű használtat lehet vásárolni 2-3 éves házban, amelyikben minden „bent van".
Nagyon nehéz az új lakásokat eladni, ezért mára történelmi mélypontjára zuhant a lakásépítés – ez derül ki a KSH első, frissen megjelent féléves gyorsjelentéséből is. 2013 első 6 hónapjában az egész országban 2680 új lakás épült, 40 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezt a számot alapul véve, szakértők szerint az év végéig 6400-at húzhatnak fel, feltételezve, hogy a 2. félév mindig aktívabb az ágazatban.

A 6400 darab lakás, ház nevetségesen kevés. Ma már hihetetlennek tűnik, de 1975-ben csaknem 100 ezer új otthont adtak át – 99 ezer 588 a pontos szám –, a mostani mennyiségnek több mint 15-szörösét. Ez volt különben 1921 óta a hazai lakásépítés csúcsa, azóta fokozatos a csökkenés. Egy minicsúcsot még felmutatott az építőipar: 2004-ben közel 44 ezer lakást, házat adtak át (1999-ben csak 19 ezret).

Ha kínkeservesen is, építkezgetnek a szegedi Franciahögyön is. Fotó: Karnok Csaba
Ha kínkeservesen is, építkezgetnek a szegedi Franciahögyön is.
Fotó: Karnok Csaba

A KSH szegedi igazgatóságától megkérdeztük a Csongrád megyei adatokat: 1999-ben a megyében közel 500 lakás épült, 2004-ben 2 és félszer több, 1200. Tavaly az első félévben csak 244-et adtak át, és 127 építési engedélyen volt aláírás. Idén sikerült ezt is alulmúlni: az első félévben 124 az épített lakásszám és 85 az engedélyes. Mindössze 9-et adtak át vidéken.
Milyen lakást lehet egyáltalán eladni? – Csak a jó fekvésű és a nagyon jó minőségű lakásokat lehet értékesíteni egy szűk körnek: a helyzet abszurd – nyilatkozta Csányi Vilmos, a Pallér 2001 Kft. ügyvezető igazgatója. – Megjelentek ugyanis a piacon azok a vásárlók, akik kiveszik a pénzüket a bankból, és a szűk belvárosi, valamint az egyetemhez közeli lakásokat befektetési céllal veszik meg, bérbeadásra.

– Az új lakások emelt szintű szerkezetkész négyzetméterára 240 ezer forint, ha jó helyen vannak, teljesen befejezve pedig 300 ezer forintba is belekerülnek – tájékoztatott az árakról Sándor Zsuzsanna ügyvéd. – Az 1-2 éves lakások 60 négyzetméter alatt 250–260 ezer, az annál nagyobbak, a 3. emeletiek, valamint a tetőtériek 180–210 ezer forintért mennek el – mondta az ingatlanszakmában a rendszerváltás óta tevékenykedő szakember.

Olvasóink írták

 • 13. rózsakert 2013. augusztus 02. 00:13
  „12. mivan? 2013.08.01. 18:03

  Nem nyert, sajna még mindig eladatlan az ingatlan----ennyi------ha elmegy végre , én spec vissza sem fogok nézni , de még itt is hirdetjük ,addig sajna nem tudom nem meglátni a címlap cikkeit.

  A vezetőik a népük választja, így biza az egész egy nagy vicc-sajna-”
 • 12. mivan? 2013. augusztus 01. 18:03
  „Rózsakert: A vezetőink viccek nem az ország. Pár éve Ti is viccország voltatok bizonyos szélsőjobbos politikusok miatt. Ha ennyire viccország vagyunk miért ide jártok át földet venni meg fodrászhoz stb....????????”
 • 11. Besenyő_Pistabácsi 2013. augusztus 01. 17:43
  „De ma is hallgattam a Petőfi rádiót szó szerint ugyanazok a sikert-sikerre halmozó hírek mentek mint tegnap csak a mai nappal átköltve, de komolyan. Ezt megjegyeztem annyiszor hallottam: A Bosch stratégiai szerződést kötött a Magyar állammal a tavalyi 35 milliárdos beruházása után az idén 128 hazai munkahelyet létesítenek.. Hallelujah van ok az örömre hisz végül is az idén bezárt vállalkozások létszámának kb. 10 ezreléke ez a szám!”
 • 10. Qllancs 2013. augusztus 01. 10:05
  „Magyarország JÓÓL teljesít ! Dübörög a gazdaság ! Többen dolgoznak mint 1 éve !! Nőt a reálbérek értéke .......
  Mit kell a feszültséget kelteni?? Megmondta gabika..kocsis M. NEM jól látjátok a VVILÁGOT !!
  van aki CSAK a költségtérítéséből vesz 40 milliós házat !! v. a havi 600 000.- ft fizujából épít 200 milliósat !fidesz haverok na ők tudnak élni..de a pórnép ..meg elhúzhat a p....@ba !!!”
 • 9. rózsakert 2013. augusztus 01. 09:39
  „Ilyen árakon itt Burgenlandban és Karintiában kell vásárolni és nem kurucziában, itt éri az értékét ,ez nem viccország.”
 • 8. csonakos 2013. augusztus 01. 08:40
  „Estleg egy európai szintű bérezéshez mit szólnátok? Az biztos nem rontaná az építőipar teljesítményét! Estleg egy kiszámítható gazdaságpolitika? Még tudnék ilyeneket ami javítana az építőipar helyzetén!”
 • 7. palimadar 2013. augusztus 01. 08:25
  „"A lakas araknak a felere kellene csokkenni ahhoza hogy az emberek meg tudjak vasarolni."

  A probléma az, hogy legalább annyit el kell kérni érte, amennyi az építési önköltség. Az pedig sajnos nagyobb, mint az itt említett árak fele.”
 • 6. kumisz 2013. augusztus 01. 08:23
  „Nemsokára kap a DM egy üzit, és a cikket "kiigazításra" küldik.
  Off.”
 • 5. ötös 2013. augusztus 01. 07:58
  „Nincs elég fideszes a megyében??? Nekik csak jutna miből építkezni. Vagy már mindnek van háza, vára? Aggódok.”
 • 4. szilvásbukta 2013. augusztus 01. 07:57
  „Kedves előttem szólók! Az a tény, hogy az új lakások értékesítése nem könnyű, - bizony az előző "rendszer" ortodox gazdaságpolitikájának hozadéka. Annak, hogy a vízcsapból is a bankok szabályozatlan és tisztességtelen, többnyire már bedőlt lakás-hitelezési gyakorlata folyik! Mára már a hitelképesek sem mernek kölcsönt igényelni, okulva a előzményekből. Régen sem készpénzért vásároltak lakást az emberek!!!! Bizony a szabad (és szabályozatlan) tőkeáramlás zászlaja alatt lerúgták az ország szekerét a lejtőn!!! Gazdaságilag és morálisan egyaránt!”
 • 3. KamuNeni 2013. augusztus 01. 07:46
  „Egyszeru a dolog. A lakasok nagyon nagyon tul vannak arazva a fizetesekhez kepest es nagyon keves aki meg tudja engedni. masfel millios atlag eves fizetes mellett a nem lehet havi 70 ezres+ torlesztest bevallalni. A rezsi meg elviszi a masik 70 ezret es mar oda is a fizetes. A lakas araknak a felere kellene csokkenni ahhoza hogy az emberek meg tudjak vasarolni. Jovore meg kevesebb fog epulni mint az iden.”
 • 2. csonakos 2013. augusztus 01. 07:24
  „Egyet értek az előttem szólóval! Fujj! Ilyen hírt ami nem fedi a valóságot! Az építőipar szárnyal! - a KSH adatok szerint! Mikor hazánk a nagy vezető vezetésével soha nem látott mélységekbe kerül! Jajj mit is írok! Már levelezni is csak a határon túliakkal kell mert azok mondják meg mi legyen itt a kedves vezetővel - akinek növessze Allah nagyra a szakállát - a választások után, akiknek nem fáj és van kép hozzá elég vastag, hogy döntsenek ott ahol sem adót sem semmi egyebet nem fozetnek! Ahol nem szenvedik el a döntésük következményeit! Lehet ők majd fölvirágoztatják a kedves vezető országát, építőiparát! Éljenek sokáig akik másokéval verik a csalánt!”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. augusztus 01. 06:33
  „Rosszabbul teljesítünk: történelmi mélyponton a lakásépítés: 2013-ban eddig 124 lakás készült el a megyében, és csak további 85-re adtak ki engedélyt.
  Ilyen gyalázatosat megfogalmazni mint ami ide le van írva!! Amikor közben mindenki tudja, hogy az ellenkezője az igaz, Magyarország jobban teljesít! Tegnap hallgattam a Petőfi rádiót egész nap a sikerről sikerre halmozás ment a hírekben, már ami a rengeteg baki mellett éppen érthetőre sikerült”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A takarékok vezetői nem kaptak alapszabály-tervezeteket

A takarékszövetkezeti vezetőkkel megkezdődtek az egyeztetések, a VOSZ szerint "tűrhetetlen" azonban, hogy előzőleg nem kapták meg az alapszabályok tervezetét. Tovább olvasom