Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Újabb 5 évre lett a DélKerTÉSZ elnöke Ledó Ferenc

Szentes - Ketten kapták meg 2013-ban Az év üzletembere Presztízs díjat, egyikük Ledó Ferenc, a szentesi Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke. A tavaly november végén megrendezett gálán a díjátadás történetének első megosztott elismerését Kóti Zoltán, a Lapcom Zrt. Délmagyarország Kiadó igazgatója adta át.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Sokan gratuláltak a Presztízs díjamhoz, barátok, ismerősök, a szövetkezet tagjai éppúgy, mint üzleti partnereink, beszállítóink az ország minden pontjáról – beszélt a kitüntetés utóéletéről Ledó Ferenc, a 2002- ben alakult tész elnöke. – Remélem, ennek a díjnak a későbbiekben is lesz hozadéka.

Arra a kérdésre, hogyan indult a tésznél a 2014-es esztendő, az elnök a következőket válaszolta. – Az év a tisztújító közgyűlésünkkel kezdődött, ekkor járt le ugyanis az 5 éves mandátumom. A január 10-i közgyűlésen beszámoltam az elmúlt 5 évről, és tájékoztattam a tagságot az elkövetkező időszak terveiről is. Az eredményeink nagyon jók: a szövetkezet tagjai a következő periódusra újra bizalmat szavaztak nekem.

Ledó Ferenc a Presztízs-gálán. Fotó: Karnok Csaba
Ledó Ferenc a Presztízs-gálán. Fotó: Karnok Csaba


A 2008 végétől, 2009 elejétől számított időszakban a szentesi tész tagsága stabilizálódott: ma már mintegy 500 főnél tartanak. Az árbevétel az elmúlt 5 évben közel 30 százalékkal emelkedett: 2013-ban csak zöldségből és gyümölcsből 5 milliárd forintot könyvelhettek el, az összeg az input anyagokkal – palántákkal, műtrágyával, növényvédő szerekkel – együtt elérte a 6,4 milliárdot. A következő 5 évben újabb 1 milliárddal szeretnék növelni a bevételt. A vevők 90 százaléka jelenleg hazai és külföldi áruházlánc, az export aránya 25–30 százalék között mozog. A DélKerTÉSZ-nél az áru 90 százalékát integrált biológiai módszerekkel védik, szigorú rendszert működtetnek a minőségbiztosításban, a termék nyomon követésében. A közelmúltban 400 millió forintot költöttek beruházásokra: új épületekre, a régiek felújítására, gépekre, berendezésekre. A megvásárolt csomagoló-osztályozó gépek jelentős részét kihelyezik a tagokhoz, hogy otthon dolgozhassanak.

A DélKerTÉSZ 2011-ben Magyar Termék Nagydíjat, Hortico- kiállításon, Debrecenben Termékdíjat, az OMÉK-en Kertészeti Díjat kapott. A szentesi paprika rövid időn belül földrajzi eredetvédettséget kaphat az Uniótól.

Díjazottak, mecénások, támogatók 2013-ban

2013. november 28-án 5 kategóriában hirdettünk győzteseket: Az év új vállalkozása a Stílus Faipari Kft., Az év kisvállalkozása a Sikk Kft., Az év középvállalkozása a Pharmacoidea Kft., Az év vállalkozása a Váll-Ker Kft. Az év üzletembere Presztízs díjat ketten kapták: dr. Zolnay Kriszta gyógyszerész, a Kígyó patika vezetője és Ledó Ferenc kertészmérnök, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke. Az üzletembereknek a Vodafone különdíjakat is átnyújtott. A KÉSZ cégcsoport különdíját a dvb Délmagyarországi Vasbetonipari Kft.-nek ítélték oda. A díjazottakat a mecénások jelölték: a KÉSZ cégcsoport – mint a díj kiemelt mecénása –, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Hungerit Zrt., a Lapcom Zrt., a Legrand Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. A Presztízs díj támogatói: a CE Glass cégcsoport, a Szegedi SZEFO Zrt., valamint a Naturtex Kft., főtámogató a Vodafone. A díj mecénásai tavaly is kiválasztották azt az alapítványt, amelynek 1 millió forintot ajánlottak fel a jegybevételből. 2013-ban a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola lett a kedvezményezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezett az eddigi enyhe tél a vadállománynak

Az egyhe időjárásnak a vadászok kevésbé örülnek. Ugyan a vad etetése kevesebbe kerül, de a melegebb… Tovább olvasom