Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Újabb pálinkák szereztek védjegyet

Így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával.
Újabb 19 pálinka szerezte meg a jogosultságot a Pálinkavédjegy használatára, így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával - tájékoztatott a pálinkákat minősítő Wessling Hungary Kft. szerdán.

A közlemény szerint a tavaly bevezetett védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van, ezzel segíti a fogyasztók biztonságát és a jobb tájékozódást. A matricás pálinkák a rangos versenyeken ezüst- vagy aranyérmés minősítést kapnának, a védjegy megszerzéséhez ugyanis a maximális húszból legalább tizenhat pontot kell elérniük.

A védjegyrendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során elemzik egyebek mellett az alkohol-, a metanol- és a hidrogéncianid-tartalmat. Európai uniós ajánlás alapján megvizsgálják a Magyarországon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében az etil-karbamát tartalmat is.

Az érzékszervi bírálat során a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő tapasztalt szakértők minősítik a termékeket.

A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka az is, hogy a védjegyet elnyert pálinkák 20 százalékát évente ismételten ellenőrzik - hívja fel a figyelmet a társaság.

A védjegyrendszer tavalyi meghirdetése óta tíz gyártó - a Bolyhos Pálinka, a Brill Pálinkaház, a Csalló Pálinka Manufaktúra, az Etyeki Czimeres Pálinka, a Nobilis Pálinka, Sendula Zoltán, a Szigetköz Lelke Pálinkaház, a Prekop Pálinkamanufaktúra, a Téti Pálinkafőzde és a Zimek Manufaktúra - összesen 35 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy matricát.

A védetté nyilvánítás következő fordulójára várhatóan a negyedik negyedévben lehet majd jelentkezni.

A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők - áll a közleményben.

Olvasóink írták

  • 2. N0Kriszta 2013. november 15. 11:54
    „A Wessling cikkjét itt olvashatjátok! http://hu.wessling-group.com/hu/hirek/ujabb-palinkak-szereztek-vedjegyet/
    Érzékszervi vizsgálónak elvileg el kell végezni egy tanfolyamot, erről azonban nem sok információt találtam.”
  • 1. Jozsoci 2013. június 13. 04:00
    „Hol lehet jelentkezni érzékszervi vizsgálónak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIM: népszerű az online befizetés

A 2012. üzleti évre vonatkozó mérlegbeszámolókat már több mint 400 ezren adták le elektronikusan. Tovább olvasom