Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Utolsó ecsetvonás

Szeged - Április 30-án bezár a budapesti székhelyű Főkefe Nonprofit Kft. szegedi üzeme. 2011 novemberében nagy reményekkel, politikusok, államtitkár jelenlétében indult újra az ecsetgyártás a volt Domet üzemcsarnokában, 18 dolgozóval. Tegnapra 9-en maradtak.
– A másfél évvel ezelőtti nyitás óta mindent ígért a vezetés, hogy lesz munka, az induló létszám hamarosan 40-nel bővül. Ehelyett már az elején akadozott a termelés, a dolgozók sorra elmentek – mondta szomorúan Imre Jánosné, a Főkefe egyik megmaradt dolgozója.

2011 novemberében 18 dolgozó fogott hozzá újra az ecsetgyártáshoz a szegedi Cserzy Mihály utcában, a megszűnt Domet egyik csarnokában, amelyet a Főkefe bérelt az ingatlan tulajdonosától. Közülük 10-en megváltozott munkaképességűek voltak. Főleg a „rehabosok" – így fogalmaztak a többiek – mentek el időközben, látva, hogy nincs munka.

Utolsó ecsetvonás:megszűnik a FŐKEFE szegedi gyára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ünnepélyes megnyitó

Ezt írtuk 2011. november 17-én: – Az államtitkárság másfél éve dolgozik azon, hogy piacra juttassa a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők által készített termékeket, és ezáltal mind több munkahelyet hozhasson létre – jelentette ki Soltész Miklós szociális államtitkár az üzem megnyitóján –, a szegedi üzem újraindítása része a munkahely-teremtési programnak. Az eseményen ott volt Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos, Hajdu Tibor Zoltán, az MNV társaságokért felelős igazgatója, Szabó György, a Főkefe ügyvezető igazgatója, Prohászka Csaba, a kerekes székes teniszező, Karvai Sándor, a vakon motorozás Guinness-rekordere, Deák Bill Gyula énekes, a cég reklámarca. A politikusok közül B. Nagy László kormánymegbízott, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő tisztelte meg az eseményt. A kormány egyébként éppen tegnap jelentette be, hogy az Új Széchenyi Tervben 11,7 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítésére. A program célja az egyéni rehabilitáció sikeres megvalósulásának támogatása, az ügyfelek nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedésének segítése.

Mára 9-en maradtak: 3 megváltozott munkaképességű, 3 aktív, 1 targoncás és 2 vezető. Most kedden tudták meg, hogy nincs tovább: mint mesélték, jött egy ember, hozott magával 7 felmondást, 2 embertől majd április 30-án válnak meg. A dolgozók a felmondási idejüket töltik, ebből 2 hetet ledolgoznak, befejezik a gyártást, a fennmaradó 2 hét a szabadság.

– Végig azt éreztük, hogy mostohagyerekek vagyunk – magyarázta Kertész László megbízott művezető –, ránk se néztek, azok helyett pedig, akik elmentek, nem vettek fel újakat. Sosem kérdezték a véleményünket, pedig még ötleteink is lettek volna a költségek csökkentésére. A legszomorúbb a végjáték volt: nem kaptunk tájékoztatást, holott megértettük volna, ha egyszer nincs munka.

A dolgozók nagy része a régi Dometnél is dolgozott, köztük Imre Jánosné és Kertész László is. Egyikük se tudja, hogyan tovább, nézegetik az álláshirdetéseket. A kereskedelmi ügyintéző, Kovács László szerint ebben az évben március 19-éig 30 ezer darab ecset készült el, a tavalyi mennyiség egyharmada. Vagyis jól teljesítettek.

– Pénzt kerestünk, embernek éreztük magunkat – mondta egy megváltozott munkaképességű dolgozó, Sági Józsefné. – Jó érzés volt, hogy van munkánk, ha csak napi 4 órás is, mert nem otthon üldögéltünk.

* * *

Nem gazdaságos

A szegedi üzem fenntartása nem gazdaságos, ezért zárjuk be – válaszolta kérdésünkre Szabó György, a Főkefe Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Nem a terveink szerint alakultak a bevételek, magasak a fenntartási költségek. A nyitáskor úgy gondoltuk, fejlődhet az üzletág, de nem jöttek be a számításaink. A vezető hozzátette: a megváltozott munkaképességűek azonnal találnak munkát egy másik szegedi vállalkozásnál.

Olvasóink írták

  • 1. janoszeged 2013. április 06. 12:06
    „"A vezető hozzátette: a megváltozott munkaképességűek azonnal találnak munkát egy másik szegedi vállalkozásnál."
    Pontosan hol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: februárban 5,4 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene

Januárhoz képest viszont 0,3 százalék volt a növekedés. Tovább olvasom