Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Varga: a bankszövetség javaslata nem orvosolja a devizahitelesek problémáját

Ezért a kabinet november elején az Országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait

A Magyar Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai Varga Mihály szerint nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kabinet november elején az Országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait - közölte a nemzetgazdasági miniszter hétfőn az MTI-vel.

Varga Mihály kiemelte: a kormány olyan jogszabályt alkot, amely az ügyfelek érdekeit képviseli.

A Magyar Bankszövetség a novemberi határidő előtt, pénteken eljuttatta a kormánynak a devizahitelekre vonatkozó mentőcsomagját. Kovács Levente főtitkár közlése szerint átfogó javaslatot dolgoztak ki, külön foglalkoznak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem.

Varga Mihály hétfőn az MTI-nek azt mondta: "megkaptuk a bankszövetség levelét, de újra hangsúlyoznom kell, hogy a probléma megoldását az ügyfelek és a bank közötti egyeztetéssel kellett volna kezdeni".

Emlékeztetett: a kormány azt kérte a bankoktól, hogy november 1-jéig módosítsák a devizahitelesek szerződését, annak érdekében, hogy a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitelek néhány éven belül megszűnjenek a magyar piacon.

"Szerződésmódosításokról nem lehet hallani, a bankok még a Kúria által hozott döntéseket sem vezették át a szerződéseken, pedig ennek semmiféle jogszabályi akadálya nem volt" - tette hozzá Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette: két szempontot tart fontosnak a kormány a devizahitelesek megsegítésénél: egyrészt hogy a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitelek szűnjenek meg, másrészt hogy a forintban eladósodottak ne járjanak rosszabbul, mint a devizaadósok.

"Tekintettel arra, hogy a bankszövetség javaslatai nem orvosolják ezeket a problémákat, a kormány november elején beterjeszti a javaslatait az Országgyűlés elé" - mondta Varga Mihály.

Hozzáfűzte: a lakáscélú, devizaalapú jelzáloghitel-adósok jelentős része az elmúlt időszakban már érdemi segítséget kapott a kormány által felkínált végtörlesztéssel, illetve az árfolyamgáttal. A korábbi, 750 ezerrel szemben ma 150 ezer olyan adós van, aki még nem vette igénybe a felkínált lehetőségeket.

A bankszövetség főtitkára hétfőn az általuk benyújtott javaslatcsomagról a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: figyelembe vették az eddig bírósági döntéseket, különös tekintettel a Kúria határozatára. Emellett méltányolták azt a civil kérést is, hogy szüntessék be a kilakoltatásokat, így november 1-jére előrehozták az egyébként december 1-jével hatályba lépő téli kilakoltatási moratóriumot.

"Mindenki érzi, hogy a megoldás küszöbén vagyunk, és a megoldás küszöbén aki még menthető, meg akarjuk menteni" – fogalmazott Kovács Levente. Kifejtette: az, hogy végül milyen megoldást találnak a devizaadósok problémáira, jogszabályalkotás függvénye, ezért további részleteket nem kívánt elárulni a legújabb csomagról. Annyit azonban elmondott, hogy a bankszövetség mostani javaslata szerint legalább 20 százalékkal csökkenne mindenkinek a törlesztőrészlete.

Olvasóink írták

 • 4. rózsakert 2013. október 28. 16:11
  „Mit talál ki a kormány?

  Varga Mihály korábban úgy nyilatkozott: három-öt év alatt lehetne kivezetni a lakáscélú deviza alapú jelzáloghiteleket, jövőre például 15-20 százalékkal csökkenne az érintettek törlesztőrészlete. A tervekről annyit elárult: olyan megoldást kell találni, ami megosztja a terheket a bankrendszer, a költségvetés és kisebb mértékben az adósok között - mondta Varga Mihály. Ezzel először adta jelét annak, hogy az állam is beszállhat az újabb adósmentő programba.

  Később Varga úgy fogalmazott: ezen a héten szerdán lesz kormányülés, amelyen érdemben foglalkoznak a javaslatokkal, konkrétumokat akkor árulnak majd el a megoldásról.

  ÖNMAGUKAT TÚLVÁLLALÓK MENTÉSE ADÓBÓL...helyes !!!”
 • 3. rózsakert 2013. október 28. 14:31
  „scherzland”
 • 2. igazságkereső 2013. október 28. 14:11
  „Reméljük, hogy a Kormány november 1.-je utáni törvényjavaslata tartalmazni fogja a bankok indexálási trükkjeinek visszamenőleges és végleges megszüntetését, a tőkerész ( bankok által folyósított kölcsönösszeg ) a közben folyamatosan törlesztett összegekkel csökkentve visszatér a folyósításkori összegére, a végtörlesztéssel követelt több milliós plusz visszafizetés (a folyósított bankkölcsön összegéhez viszonyítottan!!) visszakerül a "devizahitelezéssel" megvezetett ügyfelekhez, akkor elmondható lesz, hogy egy komoly, korrekt kormányzati döntés született. A bankok meg, "ha megették a koncát, igyák meg a levét is" Nem megengedhető egy jogállamban, hogy az abban működő bankok törvénytelen eszközökkel ( banki indexálási trükk!) tegyenek tönkre több millió embert, már pedig ezt tették, így vállalják annak következményeit is! A károsultak teljes kártalanításra tartanak igényt különösebb bírósági "herce-hurca" nélkül. Ebben kell törvényt hoznia a T.Kormánynak,segítve a bankok által tönkretett emberek helyzetének végső és végleges megoldása tárgyában!!!”
 • 1. Együgyű 2013. október 28. 12:35
  „,,Varga: a bankszövetség javaslata nem orvosolja a devizahitelesek problémáját"
  ,,Varga Mihály kiemelte: a kormány olyan jogszabályt alkot, amely az ügyfelek érdekeit képviseli."
  Varga Mihály elfelejtette, hogy a kormány már alkotott olyan jogszabályt, amelyben az egységes, felelős, áldozat vállaló, összetartó hitelüket rendszeresen (nevetve, mosolyogva) fizetni tudó értünk dolgozó politikusainkat és azokat, akik már eddig vitték valamire kimentette a devizahitel csapdából? (Akkor mozgósítva lett a forradalmi élcsapat!) Most a választások előtt oly fontossá vált azok kimentése a 2/3-ad kárára, akik nem tudnak már fizetni? Vélelmezem, Varga pasánk sem gondolja komolyan! A slamasztikába jutott ügyfelek érdekei csak két és félév után jut az eszükbe? El kell ismerni azonban az ország most is jobban teljesít, mert egyesek még tudják hiteleiket fizetni, ha vért izzadva is! Azokkal meg bizonyára nem lesz most sem foglalkozva, akik valamire akarták vinni, de az nem sikerült nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kecske jóllakik, a káposzta megmarad?

Ha a bankok részben elengedik az adósok hiteleit, az állam cserébe nem kéri az utánuk eddig kirótt szja-t és az ehót – ezt jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Tovább olvasom