Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Vége a korhatár előtti nyugdíjaknak?

A tervek szerint 2012-től minden korhatár előtti nyugdíjazási forma megszűnik. Akik idő előtt élvezhetik a boldog nyugdíjas éveket, a jövőben jövedelempótló juttatásban részesülhetnek. A részletekről az országgyűlés dönt az ősszel.
A korhatár előtti nyugdíjak és ellátások átalakításáról lapunk az eddig megjelent előterjesztések alapján dolgozott, kérdéseinkre a Csongrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága az ONYF-hez továbbította, későbbre ígértek választ.

Mi lesz tehát azokkal, akik előbb elmentek nyugdíjba, mintsem betöltötték volna a 62 évet? Az ismert, internetre is felkerül tervek szerint a már ellátásban részesülők „nyugdíját" jövedelempótló juttatásként folyósítanák tovább, ha nem végeznek kereső tevékenységet.

Akik eddig előre hozhatták

Magyarországon jelenleg legalább 6-féleképpen lehet az öregségi korhatár előtt nyugdíjba menni. A nyugdíjba vonulás átlagéletkora 58 év, az öregségi nyugdíjkorhatár viszont 62 év, amely az 1952-ben született „évjárattól" fokozatosan emelkedik 65-re. Létezik az előrehozott öregségi, a szakmai és a „sima" korkedvezményes, a korengedményes és a rokkantsági nyugdíj.

A bányász- és művésznyugdíjra 2011 végéig megszerzett jogot jövedelempótló juttatásként kell elismerni, ezt követően újabb jogosultságot nem lehet szerezni. A polgármesterek és országgyűlési képviselők viszont már nem kérhetnek korkedvezményt, és az úgynevezett korengedményes – amikor a munkáltató fizeti ki előre a járulékokat – pedig csak idén december 31-éig él.

Vagyis: az előrehozott nyugdíj 2012-ben megszűnik, helyette jövedelempótló juttatásban részesülhetnek azok, akik még 2011–2012-ben előrehozott nyugdíjra szereztek volna jogosultságot. Akik viszont csak 2013-ban, vagy azt követően kérték volna el az előrehozott nyugellátás lehetőségét, már jövedelempótló juttatásra sem lesznek jogosultak, kizárólag az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor válhatnak majd nyugdíjassá. Ez alól kivétel a korkedvezményre jogot szerzők csoportja, akik időbeli korlát nélkül érvényesíthetik majd 2012 év végéig szerzett kedvezményüket, szintén jövedelempótló juttatás formájában.

De mi is a jövedelempótló juttatás? Nem nyugdíj, kiszámítása mégis a nyugdíj megállapítás szabályai szerint történik, emelni viszont nem emelik. Akik már korhatár előtt nyugdíjba mentek, 2012 januárjától nem nyugdíjat, hanem jövedelempótló juttatást kapnak majd, a korábbi nyugdíjukkal azonos összegben.

Egyetlen dolgot tart meg változatlanul a kormányzat: a nők 40 év jogosultsági idő után korhatár nélkül továbbra is teljes öregségi nyugdíjra lesznek jogosultak.

Olvasóink írták

  • 2. NEKI 2011. szeptember 10. 22:34
    „Aki elmegy nyugdíjba az maradjon otthon ne menjen vissza dolgozni adja át a helyét a fiataloknak.Én 52-éves vagyok 1974-ota dolgozom szeretnék már piheni de ha elérem a 40-ven éves munkaviszonyt a minimál bérből nem kapok annyi nyugdíjat hogy fenntartsam magunkat.A férjem rokkant nyugdíjas de félő hogy az is elveszik pedig ő is mindig dolgozott még balesetnem érte.Kívánom aki ezt a törvényt megszavazza éljen annyi pénzből min mi.”
  • 1. Olympus 2011. szeptember 09. 23:16
    „A szolgálati nyugdíj átalakítása után az csökkenthető, megvonható. Nem lehet másodállású vállalkozó,és ha feketemunkán érik,akkor megvonják a nyugdíjat.Külön ezeknek az emberek kitalált büntetés, mint megbélyegzettnek. Nincs BTK, és hatályos törvény ? Tudom kell a hely a munkanélkülieknek, de mi vállalkozók adót, egészségügyi járadékot fizetünk.Magyarország a zsebbefizetés,és feketemunka éllovasa. Ha egy családnak kiesik pl.60-70 ezer, esetleg még bevezetik a "diplomás adót" is,ami érinti őket, akkor 100-120 ezer, nehogy már azon gondolkodjak milyen színű a munka. Tudom mások sem keresnek ennyit, de hogy mivel járt a 25 év szolgálat arra kevés lenne 25 oldal is. Tiszteljük egymás életét,ma az én jogomat csorbítják, holnap az Önök családjáét.És most is folyamatosan helyezik nyugállományba korkedvezménnyel a hivatásosokat ! A korkedvezményes nyugdíjak az össz. nyugdíjas létszám 0.6 %-át teszik ki.Mégis népellenség lettünk.
    Miért !?Itt a válasz: http://okos-tojas.blog.hu/2011/08/28/a_nagy_hadicsel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint az euróval szemben

A svájci frank jegyzése 229,55 forint volt péntek délelőtt tíz órakor a bankközi deviza kereskedelemben. Tovább olvasom