Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Végtörlesztés: nem volt nagy roham a bankoknál az utolsó napon

A végtörlesztés utolsó napján sem volt nagy roham a bankoknál. Az ügyfelek többsége inkább fedezetigazolást nyújtott be.

Nem volt nagy roham az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankoknál a végtörlesztésre még lehetséges utolsó napon, hétfőn az ügyfelek többsége inkább fedezetigazolást nyújtott be, a végtörlesztők már korábban kifizették hitelüket.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a felügyelet várhatóan két hét múlva végez az összesítéssel, és a február 6-i héten közli az adatokat a végtörlesztők számáról, és az ehhez igényelt hitel mértékéről.

A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy az utolsó napon is normál üzletmenetben működtek, a forgalom fiókonként változó volt, de országos szinten nem volt nagy roham. A munkavállalók beosztását sem kellett átszervezni, minden ügyfelet ki tudtak szolgálni.

Hozzátették, hogy a saját forrásból zajló végtörlesztések nagyrészt már lezajlottak, az utolsó napokban inkább a fedezetigazolások bemutatása, illetve az igényelt hitelek adminisztrációjának lezárása zajlik.
Hasonlóan nyilatkoztak az OTP Banknál is, rohamot nem tapasztaltak a fiókokban.

Az Erste Bank arról számolt be, hogy az utolsó napokban a várakozásoknak megfelelően sokan jöttek a bankba, hogy biztosítsák a feltételeket a végtörlesztéshez, de sem rohamról, sem kígyózó sorokról nem lehet beszélni.

Hétfőn járt le egy újabb végtörlesztési határidő: azoknak, akik jelezték végtörlesztési igényüket, január 30-ig kellett befizetniük a szükséges összeget, illetve igazolniuk az ehhez szükséges fedezetet.

A devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 2011. december 31-ig jelezhették bankjuknál, hogy élni kívánnak a rögzített árfolyamon történő végtörlesztési lehetőséggel.

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés egyik feltétele szerint a hitelfelvevőnek a végtörlesztési igényt befogadó pénzügyi intézmény részére 2012. január 30-ig maradéktalanul át kell utalnia a végtörlesztéshez szükséges teljes forintösszeget.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint tavaly szeptember 29. és december 31. között 94.337 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsönt végtörlesztettek. Jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentők aránya is: e szerződések száma mintegy kétszerese az év végéig már végtörlesztettekének.

A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468 milliárd forintot kellett kifizetniük. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége.

A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél a teljes hitelállomány valamivel több mint egytizedét fizették vissza, a pénzügyi vállalkozásoknál az állomány 5 százalékát.

A fix árfolyamú végtörlesztésekhez szükséges forrás döntő részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig 16.865 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak erre a célra, amelyek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot.

A bankszövetség korábban ismertette: arra számítanak, hogy a végtörlesztés lehetőségével az érintettek valamivel több mint 20 százaléka fog élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is stagnál a forint, 295 az euró

A forint stagnált hétfőn kora este a délutáni euró- és frankjegyzéshez képest a bankközi… Tovább olvasom