Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Zuhantak a telekárak, Csongrád dobogós az országban

Szeged - Csongrád megyében egy átlagos telek négyzetméterét közel 5000 forintért lehet megkapni, a legdrágábbakat 18-19 ezerért, ez utóbbiak Újszegeden találhatók. A valóságban azonban az emberek a családi házakat is szinte telekáron veszik meg: nagyot zuhantak az árak.
– A telek a legjobb befektetés, aki tud 10 évet várni, az megháromszorozza a pénzét – állítja a helyi piacot ismerve Soltész Szilárd, a Duna House szegedi franchise-partnere. – Az emberek szinte csak a jó telkeket keresik: a házakat is sokszor telekáron lehet eladni.

Nagyot zuhantak a telekárak, áll az OTP Jelzálogbank gyorsjelentésében. Országos átlagban kereken 30 százalékos értékvesztésről beszélnek 2008 és 2012 között, ez kétszer akkora visszaesés, mint amekkora a lakáspiacon volt tapasztalható. Ami számunkra meglepetés: Csongrád megyében jó átlagárakról írtak az OTP Jelzálogbank szakemberei.

Telekárban dobogós Csongrád megye. Fotó: DM/DV
Telekárban dobogós Csongrád megye.
Fotó: DM/DV

Kevesen vesznek

– Az idei, egyelőre nem teljes első félévi adatokból sajnos nem tudunk arra következtetni, hogy 2013-ban megáll-e a telekpiac zsugorodása – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. A forgalom ugyanis csökken, igaz, nem annyira, mint a megelőző években. Míg a NAV-nál 2008-ban még 22 ezer 500 belterületi telekeladás szerepelt, 2010-ben már csak 14 ezer, 2012-ben pedig 13 ezer. A piac zsugorodása nem egyenletes: a legjobban 2008 és 2010 között csökkent az adásvételek száma, 2010–2012 között lelassult a folyamat, vagyis lett némi mozgás, vásároltak az emberek. A telekpiacon az országos forgalom közel negyedét Győr-Moson-Sopron és Pest megyében bonyolítják.

A megyék között több mint 8-szoros a különbség az eladott belterületi telkek átlagárai között. Az adatok feldolgozásánál nagyjából a családi ház építésére alkalmas méretkategóriára szűkítették a vizsgálatot. Vidéken átlagosan 3655 forintot kell szánni egy négyzetméter belterületi telek megvásárlására, míg Budapesten közel 29 ezer volt az átlag. A megyei sorrendet Pest vezeti 6400 forintos átlagos négyzetméterárral, rajta kívül még Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar van telekárban 5000 forint körül. A sor végén Békés és Tolna után Nógrád megye áll, egyedüliként 1000 forint alatti, 766 forintos négyzetméterárral. Egy vidéki átlagos telekért 3,8 millió, Budapesten 32 millió forintot kértek az elmúlt másfél évben.

A megyeszékhelyek közül Veszprém a legdrágább telekben, átlagosan 12 ezer 500 forintos négyzetméterárral. Mögötte egy paraszthajszállal lemaradva Győr következik, majd Szeged: az átlagos négyzetméterár 11 ezer 800 forint. A lista végén Békéscsaba és – jócskán 2000 forint alatti átlagos négyzetméterárral – Salgótarján áll.

– A megyében egyedül Szegeden magasak a telekárak – mondta Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda Kft. irodavezetője. – Zsombón például 1000–1500 forintos négyzetméteráron is lehet telket vásárolni, de nincs jelentkező. Vidéken az átlagos telek alig 1-2 millió forintot jelent az építkezésnél. Szegeden nagyon változó a kép: a belvárosban nincs telek, ezért ára sincs, olyan drága – hallottam egy sugárúti, bontás utáni árat, 100 ezer forint lett volna a négyzetmétere –, annak éri meg, aki társasházat épít rajta. Alsóvároson sem lehet szabad területet vásárolni. Újszeged húzza fel a telekárakat, mozgás is szinte csak ott van: 12–14 ezer forint egy négyzetméter, az összközműves áfával eléri a 19 ezret is.

Soltész Szilárd kifejtette: sokallja az OTP Jelzálogbank elemzésének 4000 forintos megyei négyzetméterárait. Hozzátette: igaz, inkább Szegedre van rálátása, ahol az átlagos telek négyzetmétere 8-10 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 9. uborkafej 2013. október 08. 23:52
  „jo napot kivanok minden kedves vagy aranyos olvonak , azt szeretnem hozza fuzni ,hogy az orszagunk ugy nez ki mindenben ha egy sima lemezt az egeynes pontbol kisse meredekbben oldalra tartjuk, az -az minden le esik a lemezrol ilyen a mostani politikank ezert se less a kozeli 20 -evben jobb, ezert nem kell gyorsan templomba rohanni nem segit ezen a szent lelk semmit , az orszag vezetojet kell picsan rugni hogy kiszaljon a vilagurbe , ja es azokat akik ilyenne akartak tenni a kis megszokott helyunket , udv az uborka fejutol mindenkinek ................... ja es tudnam ezt folytatni de semi se tortenne ...............fogd a penzt es fuss ez a mai politika az egesz vilagon ................”
 • 8. lukrecia 2013. október 06. 12:25
  „Rosengarten: Tudod a roghozkotottseg magyar atok. Sokan nem kepesek terben gondolkozni, mert azt hiszik Szegeden lehet csak elni. Szeged valoban szep varos, de elni majdnem mindenhol lehet. Most ahol 20-30 ev alatt sem kepes az alkalmatlan politikai felallas munkahelyeket csalogatni , mit is mondhatok? igenis a polgarmester felelos a kilalakult helyzetert.
  Szeged periferiaja , egyre rosszabb a terjeszkedes szempontjabol.
  Eszakon nem tud terjeszkedni mert ott az algyoi mezo , a szitava furt fold. Sandorfalvi utra tettek okoskaim a szemettelepet. Pesti bevezeto szakasz az autopalya oleleseben , es hangjatol rossz. Majd jon dDorozsma Nyugaton a loszerraktar , a repuloter , a krematorium. Kecskestelep kornyeka a felszallo repuloktol hangos, majd jon a holt tisza es szemetlerakoja. Alsovarost eleg jol zarja korbe a vasutvonal (melynek mar dorozsman meg kellene allnia) Jon a telikikoto, majd ismet egy nagy szemettelep a (szennyviztisztito) Korbe is ertuk a Tisza egyik oldalat a varos korul. Hova terjeszkedhet a varos. Hol lehetne olcsobb parcellazast kijelolni az epiteni akaroknak????
  Az epitesi osztaly megelegedetten vegzi korlatozo szerepet minden teren.”
 • 7. rózsakert 2013. október 06. 11:52
  „5. lukrecia 2013.10.05. 17:48

  Egyetértünk sok mindenben, de Botka nem tehet róla-szerintem.

  Az országos politika elüldözi a minőségi melósokat, akinek meg van pénze, az sem ott óhajt beruházni, befektetni , az ingatlan szószerint holttőke Scherzlandban. Itt is érezhető egy kis hullám az árakban lefelé(REMÉLEM TARTÓS MARAD ) , kp-nél nagyokat lehet alkudni , pedig a banki hitelt is kb 3% euróban , persze a betéti kamat sem több 1%-nál.”
 • 6. Mike3 2013. október 06. 08:56
  „Nagyon sok eladó nagy családi ház van. Amire rá kellene költeni az árát még egyszer... Szerintem akinek van pénze, az lakásokat vegyen. Könnyebb eladni, könnyebb hasznosítani. Nemrég telefonban 800e Ft-ot alkudtam egy 5.4-es laskásból. 4,5-ért el lehetett volna hozni.”
 • 5. lukrecia 2013. október 05. 17:48
  „Erdekes, azert sem Ujszegeden, sem az Auchan mogott beketelepen, nem akaroznak a hazak epulni az uj parcellazasoknal. All minden. Manapsag egy kulvarosi reszert (ujszeged is az) 10 millional tobbet adni nagyon nagy luxus. Lehet kitartani az arakat, es azt az erzetet kelteni hogy azon a magas aron el is megy az ingatlan, de a valosag az hogy nem. Egy illetekes megsugta az iden 6-7 maganeros csaladihazra kertek egesz Szegeden epitesi engedelyt. 30 millional tobbert eladni egy hazat elvetve lehet, ugyanis ennyi penzbol kacsalabon forgot epitek ha akarok. Na es az aktiv kozeli haz lesz , nem egy korszerutlen"B, C,D" besorolasu. Na es az igazsaghoz tartozik , hogy az ingatlanirodak srofoljak fel az arakat, abban a remenyben hogy tobb lesz a jutalekuk is.
  Addig mig Szegeden nem lesz allaslehetoseg a termelo szferaban, mely felszivna az alacsonyabb beosztasu vegetalokat, ne varjunk az ingatlanpiacon boom-t . Nyugaton is ott magasak az ingatlanarak ahol munkahely is van.
  Szavazzatok meg tovabbra is Botkat, es a sullyedes meg inkabb biztos lesz.”
 • 4. p79 2013. október 05. 12:42
  „Zuhantak a telekárak? Hát Szegeden biztos nem. Ha megnézzük a válság előtti árakat, talán ha mínusz 5-10%-ról beszélhetünk.
  Egy zártkert Hattyason - Gyálaréten kb. 2,5 millió Ft. A külvárosi részeken (Petőfitelep, Szentmihálytelek stb) egy lebontandó házzal kínált telek kb. 5-6 millió Ft (ez után plusz illetéket kell fizetni, nem beszélve a bontás költségeiről, és a hivatali procedúrákról). Ugyanitt egy közművesített- vagy összközműves telek kb. 6,5-7 millió Ft-tól indul. A körtöltésen belül ugyanez legalább 8 millió Ft (négyzetméterárra bontva úgy 10-11 ezer Ft), Újszegedet meg inkább ne is említsük.
  Akinek van még pénze kajára, és ki tudja fizetni a rezsit, az biztos nem fogja elkótyavetyélni a telkét. Jelenleg ugyanis ez az egyetlen biztos befektetési forma. Legfeljebb az próbál most ár alatt szabadulni tőle, akinek jelenős a banki tartozása, és már nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket.”
 • 3. Abalajobb 2013. október 05. 11:34
  „A győzelmi jelentések, a szárnyalás helyett minden zuhan! Persze ezt ott fönn nem látják, nem hallják, hanem egymást bíztatják, uszítják. Rákosi és Kádár köre sem mondta el a diktátoroknak, hogy ácsi, baj van ...”
 • 2. mezőgazdász 2013. október 05. 10:12
  „Az az eredendő bűn,hogy hazánk földje kereskedelmi áru. Pedig az közös tulajdonunk és csak bérelhetné bárki,aki arra érdemesült.Lásd; SZENT KORONA TAN.”
 • 1. KamuNeni 2013. október 05. 08:25
  „Zuhanni is fognak. Egy olyan orszagban ahol mindent tonkre tesz a tudatlan vezetoseg nem is lehet maskepp. Nincs kilatas semmi novekedesre es meg zuhanni is fog.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókért adják a nyertes uniós pályázatokat

Többen úgy próbálnak meg pénzhez jutni, hogy áruba bocsátják nyertes uniós pályázatukat - írja a Magyar Hírlap. Tovább olvasom