Helyi életstílus

2021.01.13. 19:30

Városlakókká váltak az erdei fülesbaglyok

Behúzódtak a városokba a hideg idő beálltával az erdei fülesbaglyok. Kedvenc pihenőhelyeiken több tucatnyit is megfigyelhetünk napközben: Szegeden a Kemes utcában és a Közép fasor végénél vannak most nagy számban.

Munkatársunktól

20210107 Szeged Szeged Közép fasoron sok a az erdei fülesbagoly Fotó: Török János Délmagyarország DM TJ

Fotó: Török János

A városoknak minden télen vannak visszatérő vendégei. Az erdei fülesbaglyok, amelyeket tavaly az év madarának választottak, a hideg időszakban a ragadozók elől behúzódnak a lakott területekre, itt töltik pihenéssel napjaik nagy részét. Szegeden hagyományosan két nagy csapat jelenik meg: egyik a Kemes utcai panelrengeteg fáin gubbaszt, a másik pedig Újszegeden, egy csendes kis utcában a töltés közelében.

A fülesbaglyok a nappal nagy részét alvással töltik. Fotó: Török János

Tokodi Béla, a Magyar Ma­dártani Egyesület munkatársa lapunknak elmondta, az előző évekhez hasonló létszámban figyelhetők meg most is ezek a madarak: ötven-száz példány is látható lehet egyszerre. – Nappal pihennek, éjszaka pedig a városon kívülre járnak vadászni: szántóföldeken és erdei tisztásokon gyűjtik be rágcsálókból álló táplálékukat. A csupasz ágakon könnyen észrevehetők, így kisebbfajta látványosságnak számítanak. Szerencsére az emberek többsége kedveli őket, így békén is hagyják őket.

A tollas vendégek a költési időszakig maradnak. Hacsak az időjárás nem keményít be, február végére már szétszóródnak, hogy párt és költőhelyet találjanak a városon kívül. Előtte azonban ismét megszámolják majd őket: a különleges program, amelyhez bárki csatlakozhat, hamarosan kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában