Egyszerű a remek rétes titka

2021.07.17. 15:00

Családi receptből nőtt ki a Mórahalmi Rétesház – Fotók

Hamar fogalommá vált a mórahalmi Rózsa-rétes, 2014 óta a Csongrád Megyei Értéktár része. Igazi sikertörténet, aminek reklám sem kellett, szájról szájra terjedt a házi rétes híre, egészen addig, amíg az önkormányzat támogatásával boltot nyitott Rózsa Klára.

Arany T. János

Szájról szájra terjedt a híre, hamar fogalommá vált nemcsak Mórahalmon, hanem a környéken is a Rózsa-rétes.Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Sok riportalany akkor mondja el a legérdekesebb történetet, amikor az újságíró már elpakolta a felszerelést, tollat, pa­­pírt. A Mórahalmi Rétesháznál is így történt. A munka legjobb része következett: megkóstoltuk a réteseket, közben a hozzávalókról esett szó. Rózsa Klára elmondta, hogy minden házilag, a műhelyben készül. Ők pucolják az almát, darálják a mákot és a diót, magozzák a meggyet. Szoktak beállítani hozzá ügynökök, akik készen kínálják a tölteléket, amivel idő és leginkább pénz spórolható a minőség árán. Őket Klára mindig kedvesen utasítja el, majd az ügynökök még rá is csodálkoznak, hogy van ilyen, hogy valaki tényleg mindent házilag készít. Klára mosolyogva teszi hozzá, azt se tudja, hogy kell használni ezeket az úgynevezett kényelmi termékeket.

Családi receptre épül

Klára olyan sokszor látott már vendégül tévéstábot, újságírót, hogy profin előkészített mindent, az összes munkafolyamatba betekintettünk. Az első és megkerülhetetlen kérdés, amit ilyenkor mindenki feltesz: mi a titka. – Családi receptre épül az egész vállalkozás. Gyerekkoromban mindig ott voltunk anyu mellett. Föl se értük az asztalt, de már gombolyítottuk a tésztát. Kitanultam a szakmát, otthon maradtam, onnan indult a vállalkozás – mesélte Klára, miközben az asztal körül nyújtotta a rétestésztát.

Hírük szájról szájra terjed

Lakodalmakra, rendezvények­­re sütöttek rétest, ami annyira ízlett a vendégeknek, hogy gyakran Nógrádi Zoltán polgármestertől kérdezték, hol lehet ilyen finom rétest venni. – Ő ajánlotta fel, hogy jöjjünk ide, nyissunk boltot ebben a házban. A titokra visszatérve – itt már a meggyes tölteléket kavargattra Klára – hozzátette, a titok, hogy ugyanazt a receptet viszik tovább, amit a tanyán élő családok használtak. A ré­­tes ugyanis hagyományos ünnepi sütemény volt, csak nagyobb eseményeken került az asztalra. Az egyik ilyen a karácsony, amikor a család közösen készítette el a finomságot. A másik a lakodalom. A mórahalmi rétesben nincs se tartósítószer, se ízfokozó. – Egyszerű a titka: a húsz év tapasztalat mellett a hagyományőrzés és a hagyománytisztelet – mondja.

Legnépszerűbb a meggyes

Néhány szál meggyes rétes a tepsiben várja a sorát, házigazdánk szakmai tudnivalókat is megoszt velünk. – A lisztnél sokan elrontják. A sikértartalom fontos, attól lesz nyújtható. Aztán sokkal tovább kell dagasztani, mint az átlagos kenyértésztát, de túldagasztani se szabad. Mi préselt zsírral dolgozunk, könnyebb vele – magyarázza. Huszonegyféle rétest készítenek, a legnépszerűbb a meggyes. Nemcsak darabra, szálanként fagyasztva is árulnak már rétest, ami a kezdő háziasszony kedvence. Beteszi a sütőbe, és már kész is az igazi házi rétes.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában