Fontosak A szűrések, amelyek a teljes szervrendszert átvizsgálják

2021.09.18. 18:50

A menedzserátok főként a fiatal férfiakat sújtja

Évente egy településnyi 30–50 év közötti férfi veszíti életét infarktus vagy agyi katasztrófa következtében, amiről elsősorban a helytelen életmód, a stressz és a dohányzás tehet. A váratlan esemény rendszeres menedzserszűréssel kivédhető lenne.

K. A. R.

Több egészségkárosító vonzata lehet a menedzsermunkának, ami manapság igen népszerű a férfiak körében. Fotók: Dreamstime

Magyarországon a szív- és ér­rendszeri betegségek vezetik még mindig a halálozási statisztikákat, évente csaknem az elhunytak 40-45 százaléka valamilyen kardiológiai betegség következtében veszti életét. Átlagosan minden esz­tendőben 5500 ember hal meg heveny szívizomelhalás – infarktus – miatt. Közülük jelentős részt képviselnek a fiatal, 30–50 év közötti férfiak, akiknél sokszor váratlanul lép fel a végzetes esemény – derült ki az Affidea Magyarország la­punkhoz eljuttatott közleményéből.

Beszédes az az adat, miszerint a szóban forgó középko­­rú férfiak közül háromszor annyian halnak meg infarktusban vagy agyvérzésben, mint az ugyanilyen korú nők közül, számszerűsítve évente 3000-3200 fiatal férfi. Közülük többen menedzsermunkát végeznek.

Több egészségkárosító vonzata lehet a menedzsermunkának, ami manapság igen népszerű a férfiak körében.
Fotók: Photo by on

– Ennek oka egyrészt az, hogy a nőket a menopauza előtt még védi a hormonális rendszer bizonyos mértékig, másrészt a fiatal férfiaknál be­­következő infarktus sokkal súlyosabb kimenetelű lehet, mint idősebb korban. Az idősebb emberek nagyobb eséllyel élnek túl egy ilyen történést, mivel a szervezetük a koszorúér-betegség kialakulásának hosszú évei alatt különböző menekülőutakat alakít ki az érrendszerükben. Ez a kollaborális keringési hálózat pedig segíti az infarktus túlélését. A fiatalabbaknál erre még nincs lehetőség, így gyakran minden előjel nélkül érkezik a baj, és azonnal súlyossá válik – mutatott rá Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátásának orvosigazgatója.

Kiderült: az okok hátterében a fiatal férfiak körében is az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a stressz áll, valamint az sem elhanyagolandó szempont, hogy a nőknél nagyobb a hajlandóság az egészséges életmód követésére, és gyakrabban fordulnak orvoshoz.

– Elindult már egyfajta pozitív változás, a munkavállalók egy része egészségtudatos leg­­alább olyan szinten, hogy évente eljön egy általános ki­vizsgálásra, menedzserszűrés­­re, különösen abban az esetben, ha ezt a munkaadó cég kifizeti. Az is megfigyelhető, hogy a nők jóval gyakrabban járnak szűrésekre, és általában is jobban odafigyelnek az életmódjukra, bár még mindkét nem esetében van hová fejlődni – összegezte tapasztalatait a szakember.

A probléma egyébként nagy számban érinti a menedzser férfiakat, valamint minden olyan férfit, aki irodai munkát végez, emiatt nekik fontos a menedzserszűrésen való részvétel. A legkomplexebb szűrőcsomagok gyakorlatilag a teljes szervrendszert átvizsgálják, így tartalmaznak általános bel­­gyógyászati, laborvizsgála­tot, képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat és komplett kardiológiai kivizsgálást, valamint mozgásszervi szűrést is.

– Ez a két utóbbi vizsgálat a Covid-járvány okozta életmódbeli változások miatt jelenleg nagyon fontos, hiszen a hosszú home office és a megváltozott munkakörülmények leginkább mozgásszervi problémákat, va­lamint kardiológiai panaszokat okoznak – állítja Menyhárt Orsolya.

A menedzsertípusú életmódról első körben mindenkinek a folyamatos, krónikus stressz jut az eszébe mint egészségkárosító tényező. Ez a feltételezés teljesen megfelel a valóságnak: a stressz gyakran vezet szív- és érrendszeri betegségekhez, létrehozhat alvászavart, szemészeti panaszokat, szinte minden esetben együtt jár az emésztőrendszer működésének romlásával, de mozgásszervi problémák is előfordulhatnak. Bár az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a menedzser- vagy irodai életmód nemcsak a stressz szempontjából ve- szélyes, hanem a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a folyamatos ülőhelyzet szintén hozzájárul az egészségügyi panaszok kialakulásához.

A stressz gyakran vezet szív- és érrendszeri betegségekhez, létrehozhat alvásszavart, de mozgásszervi problémákhoz is vezethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában