A fiatal erőemelő sikerei

2022.12.01. 18:50

Országos csúcsot döntött Jucha Ada

Országos csúcsot döntött a Cegléden megrendezett Erőemelő Magyar Bajnokságon egy fiatal hódmezővásárhelyi lány. Jucha Ada Imola egy év alatt küzdötte fel magát a legjobbak közé.

Tábori Szilvia

Jucha Ada igazán megtalálta magát az erőemelő sportágban. Fotó: DM

158 kilogramm összetett súllyal fejezte be az Erőemelő Magyar Bajnokságot Jucha Ada Imola, 60,5 kilogrammos guggolásával megdöntve egy 2018-as országos csúcsot. A Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum fodrász tanulója ezzel magyar bajnok lett az ifi korosztályban. A fiatal versenyző lapunknak sportágválasztásról úgy fogalmazott: az a legjobb, ahogyan megérzi a saját erejét az edzéseken és versenyeken. Az, hogy igazán jól tud teljesíteni. 

– Teljesen kikapcsol az agyam, nem jár semmi más a fejemben a gyakorlatok közben, egyszerűen csak a feladatra koncentrálok – hangsúlyozta. 

Úgy látja, mindez egyértelműen kihat a hétköznapjaira, élete más területeire, így például a tanulásra. Sokkal inkább kitartó, mióta erőemeléssel foglalkozik.

– Korábban sokféle sportágat kipróbált Ada, de egyik sem kötötte le igazán – mesélte Otlokán-Idei Kriszta, Ada édesanyja. Mint mondta: lánya és barátnői közösen mentek le az edzőterembe, ahol kettőjüket egyértelműen meggyőzte a sportág. 

Fotó: DM

Az erőemelőket többnyire hatalmas, dromedár embernek képzelik, holott Ada is -47 kilogrammos kategóriában versenyez. A kondíció csupán egyetlen összetevő; versenyeken az összpontosítás, a technikai felkészültség és az erőnlét összjátékán múlhat az eredmény.

Ada szerint a siker kulcsa figyelni a vezényszavakra, hogy a lehető legpontosabban végezze el a gyakorlatot. De fontos a jól kiválasztott kezdő súly az erőemelő gyakorlathoz, amely három fogásnemből áll: guggolás, fekve nyomás és felhúzás. Valamennyi gyakorlatból háromszor próbálkozhat a versenyző és minden fogásnemből legalább egy érvényes gyakorlat kell a versenyben maradáshoz. 

A fiatal vásárhelyi lány egy év kitartó munkával jutott el a mostani szintre. Szerencsésnek mondhatja magát, hisz nevelőapja is segíti felkészülését, és bátyja is erőemelő edző. Tizennyolc éves koráig ifi kategóriában versenyez majd.

Sportsikerei mellett Ada a tanulásban is jeleskedik, osztálya egyik legszorgalmasabb tanulója és aktívan vesz részt az iskolai programokon is – tudtuk meg a fiatal sportoló középiskolájától. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában