Mórahalom, Zákányszék

2023.01.03. 20:20

Újabb elismeréseket kapott a Kerekes Pálinka

Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet kapott az Agrárminisztériumtól a zákányszéki Kerekes-féle homokháti őszibarack-pálinka. Hétfőn pedig a mórahalmi újévi hangversenyen Mórahalom város köszönete díjat is átvehették.

A. T. J.

Fotó: Török János

– Bevallom őszintén, a legjobban ez esett az összes közül – mondta Kerekes Pál a Mórahalom város köszönete díjra mutatva, miközben kipakolta az asztalra a közelmúltban be­­zsebelt elismeréseket. A Ke­rekes Pálinka Kft.-ről többször írtunk már lapunkban. 

A Kerekes Pálinka része a Csongrád megyei és a Zákányszé­­ki Értéktárnak. Évtizedek óta el­kötelezett hívei a helyi értékek ápolásának, megőrzésének. Új­­raélesztették a Homokhátság egyik büszkeségét, a homokháti őszibarack-pálinkát. Megyénkben a homokháti őszibarack-pálinka, a szegedi paprika és a szegedi szalámi után ez a har­­madik olyan termék, ami ki­­­­érdemelte az eredetvédelmi megjelölést 2018-ban. 

2020-ban Kerekes Pál kapta az Év vállalkozója díjat. Az Európai Bizottság március eleji döntésével a homokháti őszibarack-pálinka oltalom alatt álló földrajzi jelzés megnevezést kapott, azaz uniós eredetvédelemben részesült. Az érdem a zákányszéki Kerekes Pálinka Kft. tíz évig tartó munkájának eredménye. 

A legnagyobb kihívás megőrizni és fenntartani a minőséget – mondta Kerekes Pál, a Kerekes Pálinka Kft. ügyvezetője, akit a közelmúltban az Agrárminisztérium és Mórahalom is díjazott. Fotó: Török János

Magyarországon 1998-ban az Agrárminisztérium az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéshez csatlakozva „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) el­­nevezéssel programot indított azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A közelmúltban ezt az elismerést is megkapta a zákányszéki cég. Hétfőn pedig a hagyományos mórahalmi újévi hangversenyen értékteremtő és értékmegőrző munkájuk elismeréseként a Mórahalom város köszönete díjat is átvehették. 

– Ez a közösségi munka elismerése, ami nagyon jólesett. 2014-ben a mi ötletünk volt a mórahalmi pálinkaverseny. Ez­­zel és a homokháti őszibarack-pálinkával egy helyi értéket teremtettünk meg, de nem csak a mi munkánk van benne. Minden egyéni teljesítmény mögött ott van a közösség. Az a szerencse ért bennünket, hogy itt megvan a sikerhez szükséges közösség – fogalmazott Kerekes Pál. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában