Napszínes

2023.02.16. 21:42

Aranylilék a királyhegyesi pusztán

Mintegy kétszáz aranylilét figyeltek meg január végén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a királyhegyesi pusztán. Ez szokatlan, felbukkanásuk valószínűleg a rendkívül enyhe időjárásnak köszönhető – olvasható az igazgatóság honlapján.

Munkatársunktól

Az aranylile szerte Európában, az északi tájakon fészkel, nálunk csak vendég. Fotó: Palcsek István Szilárd

Az aranylilék Eurázsia északi részén, tundrákon, mocsarakon, lápokon költenek, a telet viszont a kontinens déli részein töltik. Magyarországon átvonuló faj, a tavaszi és őszi vonuláskor – március-áprilisban, illetve szeptembertől decemberig – találkozhatunk velük. Vonuláskor szívesen állnak meg a Körös-Maros Nemzeti Park védett, tocsogós, sekély vízzel borított, gyepes területein, amelyek kitűnő pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak számukra. Ami ez utóbbit illeti, leginkább rovarokat, lárvákat és férgeket fogyaszt.

Január-februárban csak rendkívül ritkán bukkannak fel ebben a térségben. Az, hogy idén január végén egy meglehetősen népes, mintegy 200 egyedből álló csapat jelent meg a Csanádi puszták részét képező királyhegyesi pusztán, minden bizonnyal az enyhe időjárásnak köszönhető. Ahogy azonban február elején az idő hidegebbre fordult, az aranylilék is eltűntek. Valószínűleg ismét délebbre húzódtak. 

Az aranylile barna tollruháját zöldes, narancssárgás apró pöttyök díszítik. Rejtőszíne miatt igen nehéz észrevenni. Testhossza 26-29, szárnyfesztávolsága 67-76 centi, testtömege 160-280 gramm. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában