Szegedi hírek

2023.02.14. 20:40

Az elköteleződés nehézségei kerültek terítékre - Fotók

Talpig nehéz hűségben címmel rendezett beszélgetős estet a Szegedi Evangélikus Egyházközség a Házasság hete programsorozat keretében kedden az evangélikus kollégiumban.

Munkatársunktól

A házasság értékeit hangsúlyozó est interaktív volt, bárki szabadon hozzászólhatott vagy feltehette kérdését. Fotó: Gémes Sándor

A diskurzust Krämmer Erika presbiter és Cserháti Sándor lelkész vezette, a meghívott szakértő Farkas Attila család- és párterapeuta volt. Az elköteleződés, a szabadság és biztonság, a felnőttkori kötődés kérdései, valamint az erős házasságot meghatározó tartalmak egyaránt terítékre kerültek. 

Az est egyik nagy tanulsága az volt, hogy korunk boldogságkomplexusa miatt igazságtalanul nagy súly helyeződik a párkapcsolatokra. Napjaink egyik legfőbb rákfenéje a reklámokból sugárzó, hamis üzenet, amely szerint mindenkinek tökéletesen boldognak kell lennie, aki párkapcsolatban él. A másik pedig az önmegvalósítás végeérhetetlen hajszolásának kényszere. 

– Az elkötelezetlenség nagy hozománya a szabadság, de azzal mindig együtt jár a magány is – hangsúlyozta Farkas Attila, aki az elköteleződés alapfeltételeként a megfelelő érettséget említette. 

Ahogy fogalmazott, ez tulajdonképpen a másik elviselésére való képesség akkor is, amikor nem annyira szeretetreméltó. 

– Ha azt várjuk egy kapcsolatban, hogy a másik majd boldoggá tesz, akkor hatalmas öngólt rúgunk – emelte ki a párterapeuta, aki később a harmonikus párkapcsolat legfőbb motívumaiként az érzelmi elköteleződést, a megszólíthatóságot és a válaszkészséget emelte ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában