A gyerekek haszonnövények terméseivel ismerkedtek

2023.02.04. 18:10

Gazdanapot tartottak - Galéria

A gyerekek kukoricát is morzsolhattak a hagyományos gazdanapon, amelyet szombaton rendeztek meg a Gregus Máté középiskolában. A Gazdasági Egyesület rendezvénye a gazdabál előfutára.

Kovács Erika

– Évtizedes hagyomány a gazdanapi rendezvényünk. A gazdabált 2006-ban elevenítettük fel. 1906-ban rendezték meg az első vásárhelyi gazdabált, a Fekete Sast ezzel a táncos összejövetellel avatták fel. Egészen 1948-ig minden báli szezonban meg is szervezték, de a szocialista rendszer természetesen ezt sem nézte jó szemmel, beszüntették, akárcsak a Gazdasági Egyesület tevékenységét. Évtizedeken keresztül nem volt gazdabál Vásárhelyen, pedig annak idején a híre szinte vetekedett a füredi Anna báléval. 2006-ban élesztettük újjá. Néhány nappal a bál előtt pedig hagyományosan gazdanapot szervezünk – tudtuk meg Perényi Jánostól, a Gazdasági Egyesület ügyvezető elnökétől. Hangsúlyozta, a rendezvény jó bemutatkozási lehetőség a gazdálkodóknak, kézműveseknek, illetve az egyesület tevékenységét is jobban megismerik az érdeklődők.

– Egyesületünkben szakosztályokon keresztül zajlik a szakmai munka. Van méhész, juh, lótenyésztő, növénytermesztő és agrártörténeti szakosztályunk, utóbbi egyik ága a pásztoréletet kutatja. A gazdanapon pásztorrelikviákat is bemutatunk – emelte ki az elnök.

A gyerekeket kézműves foglalkozásokkal is várták. Lehetett agyagozni is, sőt, kukoricát morzsolni, ami rendkívül nagy sikert aratott a kicsik körében.

– A morzsolást több évvel ezelőtt hoztuk be a programok közé. Ami a hajdani gyerekek életében teljesen természetes volt, arra a mai városi gyerekek rácsodálkoznak. Imádják a morzsolást. Vödrökbe tettünk ki különféle magvakat, hogy meg tudják különböztetni a kukoricát, borsót, napraforgót, zabot. Ne csak az autóból lássák az út melletti táblákban a növényeket, hanem azok termését is megismerjék. Ahogy látjuk, a gyerekek örömmel túrnak bele a kezükkel a vödrökbe, és ezzel is gyarapodik az ismeretük – fogalmazott Perényi János.

A gazdanap tehát a két hét múlva esedékes gazdabál előfutára. Február 18-án délelőtt 10 órától az agrárkaron szakmai fórumot rendez a Gazdasági Egyesület, 14.30-kor pedig a hagyományos lovasbandériumi felvonulást láthatják majd a vásárhelyiek, a napot pedig a bállal zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában