Vendégszeretetből ismét példásra vizsgáztak a szervezők

2023.07.09. 10:30

80 kilogramm lisztből sütötték a palacsintát az Őszibarack fesztiválon – Fotók

Szeretetből és közösségi összetartásból nem volt hiány a hévégi Szatymazi Őszibarack fesztiválon. Ingyen palacsintát, őszibaracklét és lekváros rizskochot kínáltak az ünneplőknek.

Koós Kata

A palacsintás sátor előtt szinte egész szombaton kígyózó sor állt. Fahéjas, kakaós, túrós, pudingos és természetesen őszibaracklekváros töltelékből választhattak a látogatók. Fotó: Török János

Mitől is olyan különleges a szatymazi barack? A hétvégi Barackfesztivál minden lapunk által megkérdezett résztvevője ugyanazzal a válasszal felelt erre a kérdésre. A jó föld, a friss, falusi levegő és a sok-sok napfény mellett a barackfák gazdáinak gondoskodó szeretete miatt nincs párja hét határban sem a szatymazi baracknak. 

Vendégszeretetből idén is példásra vizsgáztak a szatymazi Őszibarack fesztivál és falunap szervezői. A palacsintás sátor előtt szinte egész szombaton kígyózó sor állt, ugyanis ingyen osztották a kakaós, fahéjas, túrós, csoki- vagy vaníliapudingos és természetesen baracklekváros finomságot. A Gondozási Központ több mint tucatnyi munkatársa nyolc állomáson sütötte egyszerre, fáradhatatlanul, egymást váltva a finomságot, 80 kilogramm lisztből összesen 1275 palacsintát. Még az ételallergiásokra is gondoltak, ugyanis külön vödör tésztát készítettek a fehér lisztre és tejre érzékeny látogatóknak is. Aki akarta, önkéntes adománnyal hálálhatta meg önzetlen munkájukat és kitartásukat a nagy melegben, a befolyt összeget az idősek alapítványának ajánlották fel. 

A Szatymazi Nőegylet szintén serényen készült a falu legnagyobb ünnepére. Sátrukban a tagok által készített, zamatos őszibaracklét és -lekvárt lehetett kóstolni. Utóbbit rizskochon kínáltak, amelyből hat tepsivel sütöttek a rendezvényre a nagylelkű asszonyok. Elmondták, két nap alatt készítették el a kínált finomságokat, a közös munka felettébb jó hangulatban telt. Mindenekelőtt ezért is települnek ki minden esztendőben a fesztiválra, hogy jól érezzék magukat, és persze, hogy örömet szerezzenek a falubelieknek. 

Feketéné Bárkányi Ilona, a Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, a program összeállítása során arra törekedtek, hogy minden korosztály, gyerekektől a nyugdíjasokig találhasson magának szórakozási lehetőséget a fesztiválon. 

A népzenétől a legmodernebb zenéig, mindenféle stílusban megszólal a muzsika a fesztiválon. Mindig összefogással valósul meg a rendezvény, a gazdakör, a nőegylet, a gondozási központ, az önkormányzat mind-mind hozzáteszi értékeit. Szatymaz egész közössége úgy jött össze, mintha egy nagy, családi, kerti partin venne részt. Nem arról szól ez az ünnep, hogy minél többet költsünk, hanem arról, hogy együtt legyünk 

– mondta, majd a kínálatból kimondottan idei különlegességként kiemelte a rodeóbikát és az apamegőrzőt. Utóbbi helyszínen fröccsversenyben mérkőzhettek meg az édesapák, amely során nagy meglepetésükre ásvány- és tiszta víz különböző elegyének kóstolásával kellett beazonosítaniuk a különböző fröccsöket az arányok szerint. Persze senki nem maradt szomjan, ugyanis a pénteki napon tartották a pálinkaversenyt, szombaton pedig a díjnyertes nedűket kóstolhatták sorra a fesztivál látogatói. 

A közösség a tavaly elhunyt Rácz Lászlóról is megemlékezett, aki aranydiplomás amatőr királyi szakácsként állandó résztvevője volt a megyei és országos gasztronómiai versenyeknek és fesztiváloknak, és sem határon innen, sem azon túl szinte nem akadt versenytársa szakácstudományának. A falunapi főzőverseny az idei évtől a nevét viseli, a művelődési házban pedig emléksarkot alakítottak ki, ahol portréja, valamint számos oklevele és serlege őrzi emlékét. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában