Elmélyültebb zenehallgatás, megfontoltabb exponálás

2023.07.02. 17:30

Vissza a gyökerekhez: egyre nagyobb divat az analóg

Ahogy egyre több digitális kütyü, fénykép és zeneszolgáltató vesz minket körül, úgy válnak egyre népszerűbbé az analóg megoldások. A filmre fotózás varázsáról beszélgettünk fotóművésszel, ellátogattunk a Néma Papagáj lemezboltba, ahol az asztalon tárcsás telefon csöng, az eladónak nincs digitális fényképezőgépe, és Halász Judit lemeze olyan mély nyomot hagyott benne, hogy azóta is a lemezek szerelmese. Szabó Zoltán szegedi építész úgy fogalmazta meg, számára a fizikai és virtuális az igazi különbség, nem az analóg és digitális.

Arany T. János

Kőszegi Zsolt azt tapasztalja szegedi boltjában, hogy egyre nő a kereslet a lemezek iránt. Michael Jacksontól például csak a kezében lévő Thriller album elérhető náluk. Fotók: Török János

Farkas Máté, a szegedi Néma Papagáj eladója az asztalánál ült szerda délután. Mögötte és körülötte lemezek, az asztalán egy tárcsás telefon. Ami működik. A hetvenes évek elejéről származik, gyerekkorában kapta az édesapjától, s behozta a boltba. Ha valaki az üzletet hívja, ez csörög. Mobilszámot kicsit macerás tárcsázni vele, sokat kell hozzá forgatni a tárcsát, ettől eltekintve remekül működik. Kézről kézre járt a kagyló, mindannyian a vonalhangra voltunk kíváncsiak. 

Kevés legyen, de az legyen minőségiMáté annyira az analóg technika szerelmese, hogy nincs digitális fényképezőgépe. A 2000-es évek elején, amikor fotózni kezdett, nem volt otthon digitális gépük. Azt mondta, számára a fényképezés csodája így teljes. Egyszer volt nála kölcsönbe egy digitális masina, de nem tetszett neki, hogy bármennyi képet csinálhat. 

Tényleg működik. Farkas Máté, a szegedi Néma Papagáj eladója asztalán tárcsás telefon csörög, ha valaki az üzletet hívja.

Fontosabb, hogy az a kevés, amit készítek, legyen értékes és minőségi

 – mondta. 

Régi objektívek az új gépeken

Ugyanezt fogalmazta meg Dömötör Mihály fotóművész más szavakkal. 

A lényeg, hogy ez egy lassú dolog több szempontból is. Ha egy 12 kockás film négyezer forint, akkor jobban meggondolom, mit és hogyan fotózok. Átgondoltabban komponál és megfontoltabban exponál az ember, ha analóg technikával fotózik

 – foglalta össze röviden. Az ismert fotóművész rendszeresen rendez fotósbörzéket az Agórában. 

Amikor bejött a digitális technika, legtöbben eladták az analóg cuccai­kat, ezért lement az áruk, olcsón lehetett hozzájutni. Most, hogy újra divat lett, visszakúsztak az árak, annyira, hogy némelyik analóg gép ma drágább, mint új korában

 – tette hozzá. A régi objektíveknek is nagy a divatjuk mostanság. A mai digitális gépekre tesznek régi objektíveket. Ezeknek más a rajzolatuk, szépen elmossák a hátteret, ami a portréfotózásnál hasznos. 
Nem igazán szerette a sötétkamrát

Dömötör Mihály elárulta, ő a vége felé már nagyon nem szerette a sötétkamrát. 

Télen bementem reggel nyolckor, kijöttem délután négykor. Sötétben jöttem, sötétben mentem, és közben egész nap sötétben voltam. Mivel a mai fiatalok nem ismerik ezt az analóg világot, számukra érdekes kaland 

– tette hozzá. 

Mihályfi Dávid a bakelitre esküszik.

A zene igazi, minőségi élvezete

Térjünk vissza a Néma Papagájba, ahol a tulajdonos-üzletvezető, a nagy szegedi lemezbörzék szervezője, Kőszegi Zsolt azt mondta, a 2022. november 21-én nyílt üzlet egy gazdasági folyamat végállomása. Ahogy nőtt a kereslet a régi lemezek, CD-k és kazetták iránt, gondolta, boltot nyit. Úgy véli, egyre népszerűbb ez a fajta zenehallgatás. Máté, aki szintén a lemezek szerelmese, ezt úgy fogalmazta meg, ez egy elmélyültebb zenehallgatás. Természetesen ő is használ Spotifyt, de ha feltesz egy lemezt, átolvassa a borítót, akkor jobban át tudja adni magát a zene élvezetének. 

A művészeti alkotás valódi birtoklása

A Zsolt által szervezett lemezbörzék állandó látogatója Szabó Zoltán szegedi építész. 

Sokan beszélnek analóg hangzásról és hasonlókról, de én ezekben nem hiszek. Számomra a hanglemez arról szól, hogy birtoklok egy művészeti alkotást. Kezembe vehetem, mélyebb kötődés alakul ki; a vadászattal járó munka és öröm megtapasztalása; másképpen válogatom ki a hallgatnivalót, ha ott van előttem a gyűjtemény. És ugye van egy kultúrtörténeti élmény minden egyes alkalommal, amikor előveszek egy bakelitet, de akkor is, ha egy 1990-es évekből származó CD-t. Fizikai és virtuális az igazi különbség– 2014-ben döntöttem el, hogy többet nem töltök le mp3-ban zenéket, nem grabbelem be abba a formátumba. Többek között abból lett elegem, hogy a munkám a monitor elé köt, elég sokat dolgozom, az emberi kapcsolatokat is ott ápoljuk, ne kelljen már bekapcsolnom egy hétvégén a gépet ahhoz, hogy hallgathassak egy kis zenét, és ne kelljen már mappák között mászkálnom. Nálam a fizikai és virtuális az igazi különbség, nem az analóg és digitális

 – fejtette ki Zoltán. 

Leszedik a mutatós órákat?

Néhány éve volt hír, hogy ahogy a technológia mindinkább részévé válik az életünknek, úgy hagyatkozunk egyre inkább csak a digitális eszközökre. Ennek tökéletes példája, hogy a The Telegraph 2018-as cikke szerint az Egyesült Királyságban egyre több iskolában szerelik le a hagyományos analóg órákat a tantermekben, mert a gyerekek egész egyszerűen már nem tudják leolvasni a pontos időt a számlapról. Malcolm Trobe, az Iskolai és Egyetemi Vezetők Társaságának (ASCL) titkára szerint a 18 évnél fia­talabb diákoknak már annyira megszokottak a digitális szolgáltatások, hogy gondot okoz számukra a kis- és nagymutatós változat értelmezése. 

Hibrid kiállítás: Dömötör Mihály fotóművész legutóbbi, Más-Világ című kiállításának fotói hibrid technikával készültek. Az egyik legrégebbi, 1842-ből származó cianotípia technikát keverte a di­gitálissal. A tárlat jelenleg a Makói Levéltárban látható egészen július 5-éig. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában