Szegedi hírek

2023.08.27. 09:18

Közösségi komposztálót készítettek Szegeden – Galéria

Szeged első nyitott közösségi komposztálóját építették meg szombaton délután és adták át önkéntesek az Ág utca 2. mögötti zöldterületen. Nyers konyhai hulladékát bárki odaviheti és idővel kiváló humusz lesz belőle.

Arany T. János

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A komposztálás az egyik legősibb újrahasznosítási módszer, amit már több ezer éve használnak az emberek. Ez egy természetes folyamat, ami a nitrogénben (zöld), és a szénben (barna) gazdag anyagokat átalakítja humusszá. A humusz elengedhetetlen tápanyagforrást jelent a növények számára. A komposztálással nem csupán a szemetünk mennyiségét csökkentjük, hanem a klímaváltozás elleni harcot is segítjük. A közösségi komposztálás ennek az ügyét képviseli a lehető legjobb módon. Szeged első közöségéi komposztálóját építttették meg szombaton délután heten, a Megálló Közösségi Ház önkéntesei, az Ág utca 2. mögötti zöldterületen. Zatykó Benedek komposztmester a komposzt egyik gondozója elmondta, a közösségi komposztáló megépítésére és átadására az Erősödő Civil Közösségek inkubátor pályázatának köszönhetően nyílt lehetőségük. 

A lényeg, hogy ez egy bárki által használható komposztáló, amibe szinte minden nyers konyhai hulladék bekerülhet: krumplihéj, almacsutka, banánhéj, kávézacc, teafű, brokkoli, karfiol szára, fogpiszkáló, használt gyufa, tofu, dinnyehéj, elszáradt növények és földjük, fűszerek, nem fényes és nem színezett papír (apróra vágva), faforgács (nem kezelt), falevél (kivéve diófa levele), levágott fű, növényevő állatok ürüléke (hörcsög, nyuszi), állati szőr, használt szalvéták.

A Komposztfutár projekt egy 2022. október 10-én (a komposztálás világnapján) indult szegedi kezdeményezés, amely azokhoz a panel- és társasházlakókhoz juttatja el a komposztálás lehetőségét, akiknek nincs lehetőségük az otthoni komposztálásra. Biciklis önkéntesek járnak házról házra, hogy üres vödröket cseréljenek telikre, amiket elvisznek a Megálló Közösségi Ház kertjébe, ahol nagy közösségi komposztálók állnak. Jelenleg nyolc önkéntessel, és több mint harminc parterrel dolgoznak együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában