Madonna liliomot adok istenfáért cserébe

2023.09.16. 11:00

Pezseg a vásárhelyi növény cserebere közösség

Két éve alakult, de idén tavasszal hirtelen megugrott az egyik vásárhelyi cserebere közösség taglétszáma. A barter csoportban növények cserélnek gazdát növényért, és már óvoda kommandót is működtetnek.

A növényekkel együtt boldogságot is cserélnek a vásárhelyi barter csoport tagjai. Illusztráció: Czinege Melinda/MW

Egy tábla csokiért elvihető, vagy kávéra cserélhető leander, anyósnyelvek, mózes bölcsője, yukka, viaszvirág, zöldike, esetleg vöröslő sásliliomért tiszafa sarjak. Két évvel ezelőtt alakult barter alapokon a Növény Cserebere Közösség Hódmezővásárhely, ám idén tavasszal olyan gyorsan növekedtek, mint fényes helyen a szobai futóka. Van, akit az újdonság tart lázban, mások egyszerűen csak osztozni szeretnének saját kertjük büszkeségein. Néhányan konkrét növényekre vadásznak, mások még a csere tárgyát is nyitva hagyva ajánlják fel saját nevelésű növényeiket.

Gyorsan növekszik a közösségi oldalon szerveződő nyilvános csoport, aktuálisan másfél ezernél több taggal menetelnek. Mint azt az alapító Gyarmati Dorka lapunknak elmondta, hulladékmentes csoportokban tevékenykedve látta, sorra szerveződnek a különböző érdeklődésűek közösségei. A vásárhelyi nyilvános csoportban eleinte főként szobanövények cseréltek gazdát és leginkább egy erős kemény mag tartotta életben.

A közösségért, a mentális egészségünkért, a virágok miatti örömért csináljuk 

– hangsúlyozta Dorka. Legfontosabb szabályuk, hogy pénzt nem lehet kérni a felajánlott növényért. Arra számtalan egyéb felület működik. Az adminisztrátorok kizárják azokat is, akik marketing célokra használnák a csoport online felületét.

Különleges dolgok, izgalmas párbeszédek formálják a cserebere klubot. Kialakult például egy közös jelnyelv, amellyel azokat is meg tudtuk szólítani, akiknek nincs lehetősége személyesen elmenni a növényekért. A posztban szereplő csiga jelzi, ha valaki nem tud elmozdulni otthonról, míg a nyuszik tudják vállalni a fuvart. Utóbbiak akár két csiga között is közvetíthetnek. Ez csodálatos közösségi munka

 – magyarázta Dorka. Elmondta azt is, a kezdeményezés felülmúlta várakozását. Kifejezetten büszke például a jótékonysági „óvoda kommandó” akciójukra. Felajánlott növényeket juttatnak el pedagógiai intézményekbe, már iskolák is jelentkezhetnek náluk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában