Hétvégi túra

2023.09.14. 21:30

VIDEÓ–Motorral Romániába - Kirándulás a tükörsima utak országába

Az úgy volt, hogy a Mátra és Bükk helyett egy hirtelen és merész ötlettől vezérelve Románia felé vettem az irányt múlt pénteken hogy motorozzak egy kicsit. És mennyire jól tettem!

Arany T. János

A hetedik legnagyobb. Festői környezetben, az erdélyi Kolozs megyében, a Drăgan és a Sebes összefolyásánál áll a Dragan-völgyi gyűjtőtó.

Fotó: Arany T. János

Miután átverekedtem magam Nagyváradon (mindenki kerülje el messzire az állandó útépítések és dugók városát) apró kis falvakat összekötő új, tükörsima, kanyargós hegyi utak vártak rám. A forgalmas 1-es főutat felejtsük el, Élesdnél kell ráfordulni a 764-esre és csodákat lát az ember. Korábban, Mezőtelegdnél is lemehetünk a 767-esen, itt mindegy melyik utat választja az ember. Akiben kétségek ébrednek lelkesedésem okán, üsse föl a Google utcaképet és sírja el magát!

Zászlóval díszített kilátás.
Fotó: Arany T. János

Nem hittem a szememnek. Mesebeli tájakon át kígyóznak itt a kis falvakat összekötő a remek utak. Jobb oldalon még árnyékba boruló hegy, balról már a reggeli napfényben fürdő mezőn csillogva kanyargó kis patak, állatokat hajtó pásztorok és őket őrző pásztorkutyák. Útikönyvekben szerepelnek ilyen képek. 

Javaslom még felfedezésre az 108J és 180K jelű utakat, ez utóbbi vezet a Dragan-völgyi gyűjtőtóhoz, ami a Romániában található 66 gát közül a hetedik legnagyobb. Szombat délelőtt rajtam kívül csak egy fényképezkedő pár autója parkolt itt. Majdnem csak az enyém volt a táj és a látvány. Nem is értettem, hogy hol vannak az emberek. Miért csak én motorozok ezeken a motordöntögetésre megálmodott kiváló utakon szombat délelőtt?

Két kávé egy ásványvíz, egy pacalleves és öt szaftos mics mustárral zsemlével 5800 forint. Fotó: Arany T. János

Szállásom egy eldugott kis faluban, ahol az asszonyok délután a sarangba pakolt fa mellett beszélgettek, a gyerek az állatokat hajtották be és mindenki úgy nézett rám, mintha a Marsról jöttem volna. A főút menti étteremben két kávé egy ásványvíz, egy pacalleves és öt szaftos mics mustárral zsemlével 5800 forint, a benzin jóval olcsóbb és a boltokban is alacsonyabbak az árak, mint nálunk. Csak az a négy óra ne lenne Szegedtől oda, majd a másik négy vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában