Szegedi hírek

2023.10.21. 14:29

Családi és ökonapot tartottak Újszegeden – Galéria

Először rendezték meg a hétvégén a Családi és ökonapokat az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. Ahogy az esemény nevében is benne van, a fő téma a fenntarthatóság és az egészséges életmód volt. Több előadást is tartottak, például arról, hogy a panellakásokban is lehet komposztálni. Ezeken kívül rendeztek méhészeti kiállítást és kerékpártúrát is.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Először várták öko-napokra pénteken és szombaton az újszegedi családokat a Bálint Sándor Művelődési Házban, ahol a fenntarthatóság és az egészséges életmód volt a középpontban. A rendezvény szombaton egy előadássorozattal kezdődött.

Szeged zöldtanácsnoka lapunknak arról beszélt, hogy a rendezvénnyel is hozzájárulnak ahhoz, hogy város élhetőbb és fenntarthatóbb legyen., hiszen azt a célt tűzték ki, hogy Szeged legyen a legzöldebb magyar nagyváros. Mihálik Edvin szerint ahhoz pedig, hogy ezt megvalósítsák, nem csak zöld város programra van szükség, hanem erős és összetartó közösségre is. 

Mert a fenntarthatóság soha nem csak az egyénről szól, mindig az egész közösség érdekeit szolgálja, sőt a következő nemzedékekét is. A környezetvédelem egy olyan feladat, amibe egymásra vagyunk utalva. A személyes erőfeszítések elengedhetetlenek, de csak akkor lehetünk sikeresek, ha a többiek is részt vesznek benne

 – fogalmazott a tanácsnok.

Mihálik Edvin hozzátette: az önkormányzat feladata például a kerékpárút-hálózat bővítése, a tömegközlekedés fejlesztésével. A tanácsnokon kívül tartottak még előadást többek között arról, hogy hogyan komposztálni szinte bárhol, és arról is, hogy, hogyan készül a méz. Utóbbival kapcsolatban egyébként kóstolót és kiállítást is rendeztek. Ezen kívül voltak kézműves foglalkozások, családi vetélkedő környezetvédelmi témákkal, és a akinek kedve volt, elbiciklizhetett a Vízügyi Történeti Emlékhelyhez.

Az egyik látogató lapunknak elmondta, hogy ő rendszeresen kerékpárral jár munkába, azonban csupán ezzel tud hozzájárulni a fenntarthatósághoz. Hozzátette, hogy ha tehetné, a hulladékot is szelektíven gyűjtené, de ez szerinte egyelőre nem megoldott.

Egyébként Szeged környezetvédelméhez leginkább az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszere járul hozzá, ami 21 ezer háztartásban biztosítja majd a meleget télen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában