Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg

2023.11.18. 12:36

Három év után ismét böllérnap volt Zákányszéken – Galéria

Három év után ismét böllérnap volt Zákányszéken. Kisebb létszámmal, kevesebb sertéssel, de a korábbi évekhez hasonló lelkesedéssel rendezték meg a falu egyik legfontosabb közösségi eseményét.

Arany T. János

Nagy sikere volt a hagyományos reggelinek a zákányszéki böllérnapon. A hagymás vér, máj és sült hús mellett meglepően jól fogyott a házi savanyúság. Fotó: Karnok Csaba

Húsz éve rendezték meg az első böllérnapot Zákányszéken, de ez a tizenkilencedik, és 2020-2022 között három elmaradt 

– adta fel a matematikai feladványt Matuszka Antal Zákányszék polgármestere a művelődési ház udvarán a szombati böllérnap kezdetekor korán reggel. A megfejtést is elárulta, 2003-ban kettő is volt. Egy főpróba januárban, majd az igazi novemberben. Az első böllérnapot a nyomott felvásárlási árak ellen tiltakozásként rendezték meg.

A régi disznótorok igazi ünnepnek számítottak egy-egy család életében, de mára ez a hagyomány eltűnőben van. A böllérnapok nem hagyják elveszni ezt a tradíciót. A legutolsó böllérnapot 2019-ben rendezték, az utána következő három a koronavírus, majd a rezsiválság áldozata lett. A hivatalos megnyitó után Száva Szabolcs, Zákányszék új plébánosa szentelte meg a jószágokat és áldást mondott a résztvevőkre.

Kevesebben vagyunk, kevesebb a sertés, de a lelkesedés és a hangulat ugyanolyan

 – értékelte az idei rendezvény a polgármester.  Szombaton csak két disznót vágtak le, egy harmadikat már pénteken, hogy időben elkészüljön a reggeli.

Mik József, Zákányszék testvértelepülése,  az erdélyi, Hargita megyei Borszék polgármestere egy borszéki ásványvizes-palackból kínálta a remek barackpálinkát. 

 Jó érzés újból itt lenni, feleleveníteni a régi hagyományokat, de úgy látom, elszoktak a közösségi programoktól az emberek, megváltozott a világ 

– foglalta össze tapasztalatait. A zákányéki közösség összefogását ugyanakkor példaértékűnek nevezte. Borszéken is próbálkoztak hasonló rendezvénynél, de nem működött.

A reggeli egy részét hagyományosan a fiatalok, a másikat az asszonyok készítették. Hagymás vér, máj és sült hús készült, amit remek kenyérrel és savanyúsággal tálaltak. Meglepő módon a savanyúság fogyott a legjobban. Az esti böllérbálra ugyancsak hagyományos ételek kerültek az asztalra: orjaleves, pörkölt, töltött káposzta és hurka-kolbász.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában