Helyi életstílus

2023.12.24. 12:44

A tartós karácsonyfa titka -Tippek és trükkök, hogy vízkeresztig pompázzon a fánk

Az ünnepi dekoráció központi darabja minden otthonban a karácsonyfa. Szakértők szerint a kivágott fa akár 5 héten át pompázhat a nappaliban, ha megfelelően gondozzuk, de a földlabdás növény is ápolást igényel.

Delmagyar.hu

sokáig szép lehet a karácsonyfánk, akár vágott, akár földlabdás.

Köztudott, hogy a lucfenyő hullajtja leggyorsabban a tűleveleit, a nordmann a legtartósabb, az ezüst-, az erdei- és a feketefenyő pedig a középkategóriába tartoznak. Mindenkinek az a célja, hogy minél tovább pompázzon az ünnep éke.

Sipos József hódmezővásárhelyi növényorvos lapunknak korábban elmondta, a termesztett fenyőket már hetekkel az ünnep előtt kivágják, így mire megvesszük, már leáll a növény nedvkeringése, így nincs sok értelme vízbe állítanunk.

– Ha viszont a szemünk előtt vágják ki, utána rögtön érdemes vízbe tenni, mert akkor még felszívja azt – magyarázta Sipos Gazda.

Aki földlabdás fenyőt vásárolt az ünnepre, annak érdemes tudnia, hogy a fenyők nagyon vízigényesek. Sipos József szerint a földlabdás fa túlélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy fokozatosan szoktassuk a szobahőmérséklethez, azaz edzessük a fát. Vagyis mielőtt bevinnénk a meleg lakásba, érdemes néhány napig 10-15 fokos helyiségben, például garázsban tartani, ha megoldható. Érdemes a fát a fűtőtestektől távol elhelyezni, és gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan nedves legyen a földlabda, de a növény ne álljon vízben.

Ráadásul, ha túl sok vizet adunk neki, akkor a gyökér növekedése is beindulhat, akár a rügyek osztódása is megkezdődhet, ami nem jó, hiszen amikor majd kiültetjük a hidegbe, akkor ezek könnyen elfagynak.

– A földlabdás és konténeres fenyőket csak néhány napig tartsuk a lakásban, hiszen az egy sokk a fák számára. Amilyen gyorsan csak rá tudjuk szánni magunkat, ültessük ki a kertbe, fagymentes talajba. Természetesen ekkor is fokozatosan szoktassuk a fenyőket a kinti hőmérséklethez – hívta fel a figyelmet a növényorvos.

A Lakáskultúra oldalán is találtunk trükköket. Arra hívták fel a figyelmet többek között, hogy a fenyőnk annál tovább marad friss, minél párásabb a levegő. Ezért érdemes a párásítókészüléket a fa közelébe helyezni, ha pedig nincs ilyen berendezésünk, akkor kétnaponta érdemes nedvesíteni a leveleket, azaz spricceljük le vízzel.

Az Agroinform.hu adatai szerint idén alig drágábban árulták a fenyőket, mint tavaly. Azt írták, hogy a karácsonyfaszezon kezdetén lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálták az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi árusok. A várható kisebb kereslet miatt a piacokon általában 5 százalék körüli áremelés tapasztalható annak ellenére, hogy a termesztéshez kapcsolódó költségek idén is tovább emelkedtek.

Felmérést is végeztek, amelyből az derült ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervezett legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveztek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.

Magyarországon egyébként 600-700 családi gazdaság termeszt 3000-3500 hektáron fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában