Karácsonyfa kisokos

2021.12.13. 19:30

Így lesz tartós a karácsonyfánk – tippek a növényorvostól

A karácsonyfa minden otthonban az ünnepi dekoráció központi darabja. Utánajártunk, érdemes-e a vágott fenyőt vízbe helyezni, valamint annak is, hogyan tudjuk növelni a földlabdás vagy konténeres karácsonyfák túlélési esélyeit az ünnep alatt.

Koós Kata

Forrás: Sipos József

A családok zöme a mai napig úgy gondolja, hogy a legszebb műfenyő sem helyettesíthet egy valódi fát, amelynek illata az egész lakást átjárja az ünnep alatt. Akik az élő fenyő mellett teszik le voksukat, azoknak mindenekelőtt azt kell eldönteniük, hogy vágott vagy földlabdás fenyőfát szeretnének-e díszíteni. Ha valaki netán az erdőirtással kapcsolatos aggályai miatt ódzkodik a vágott fától, nyugodt szívvel túlléphet aggodalmain. 

– Ezeket a fákat telepeken, speciálisan karácsonyra nevelik, így a kereskedők által árult fák megvásárlásával nem károsítjuk a környezetet. A választásnál a legfontosabb szempont általában a tartósság. A lucfenyő hullajtja leggyorsabban a tűleveleit, a nordmann a legtartósabb, az ezüst-, az erdei- és a feketefenyő a középkategóriába tartoznak – mondta el lapunknak Sipos József, hódmezővásárhelyi növényorvos, aki arról is beszélt, érdemes-e vízbe tenni az otthonokban a vágott fát. 

– Ezeket a fenyőket többnyire már hetekkel korábban kivágják, aminek következtében a vásárláskor a növény nedvkeringése, élettevékenysége már leállt, így semmit nem jelent már számára, ha vízbe állítjuk. Ha viszont a szemünk előtt vágják ki, utána rögtön érdemes vízbe tenni, mert akkor még felszívja azt – magyarázta Sipos Gazda.

A földlabdás fenyők kiválasztásával kapcsolatban hasznos trükköket osztott meg olvasóinkkal. 

– A vásárláskor érdemes a konténeres vagy földlabdás fenyő levelét meghajlítani. Ha gyorsan kiegyenesedik, biztosak lehetünk benne, hogy jó állapotban van a fa, ha görbe marad, ne vegyük meg. Továbbá érdemes megtapogatni a földlabdát is. Az a jó, ha nedves, ugyanis a fenyők nagyon vízigényesek – fejtette ki.

Kiemelte továbbá, hogy a földlabdás fa túlélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy fokozatosan szoktassuk a szobahőmérséklethez, azaz edzessük a fát. 

Tehát mielőtt bevinnénk a lakásba, érdemes néhány napig 10-15 fokos helyiségben, például garázsban tartani. 

– A radiátortól, konvektortól távoli helyre tegyük, virágfölddel vegyük körbe a földlabdát, amit folyamatosan tartsunk nedvesen, de semmiképp se álljon a vízben. Fontos továbbá, hogy a földlabdás és konténeres fenyőket csak néhány napig tartsuk a lakásban, hiszen az egy sokk a fák számára. Amilyen gyorsan csak rá tudjuk szánni magunkat, ültessük ki a kertbe, fagymentes talajba. Természetesen ekkor is fokozatosan szoktassuk a fenyőket a kinti hőmérséklethez – hívta fel a figyelmet a növényorvos, aki a kiültetés kapcsán hozzátette, hogy 60x60x60-as ültetőgödröt javasol. Kiemelte továbbá, hogy a helyválasztásnál ne felejtsük el figyelembe venni a majdani, kifejlett fenyő helyigényét, illetve a tényt, hogy a fenyőfák alatti talajban más növény nem él meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!