Szegedi hírek

2024.01.14. 17:30

Konditermi fogadalmak nyomában

A legnépszerűbb újévi fogadalmak egyike, hogy többet mozgok, lefogyok, és ennek érdekében konditerembe járok. Elmentünk Szeged belvárosi konditermébe, a Fit World Fitnessbe, ahol edzővel, a tulajdonossal és egy vendéggel is beszélgettünk arról, mi a helyzet így év elején.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Mint legtöbb esetben, bármi legyen a fogadalom, érdemes a célhoz vezető stratégiát kidolgozni, ami irányt mutat, és bár mindig vannak és lesznek buktatók, sokszor segítséget ad. Határozzuk el magunkat, és irány az edzőterem, sportpálya, uszoda. Ha teljesen kezdő, újrakezdő valaki, tudnia kell, hogy egy új tevékenység körülbelül 21 nap után válik szokássá, és úgy fél év elteltével válik láthatóvá a test változása. Ahhoz, hogy biztos elérjük a kitűzött célunkat, nem elég csak a mozgásra koncentrálnunk, ugyanilyen fon­­tos a táplálkozás és a pihenésre, regenerálódásra való oda­­figyelés is

 – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Lajkó Krisztián, a szegedi Fit World Fitness edzőterem egyik edzője. 

Nem január elsején rohanják meg a konditermet az újévi fogadalmat tett vendégek, de vannak, akik ilyenkor is edzenek. 
Fotók: Karnok Csaba
Nem január elsején rohanják meg a konditermet az újévi fogadalmat tett vendégek, de vannak, akik ilyenkor is edzenek. Fotók: Karnok Csaba

Észszerű felosztani kisebb célokra 

Ehhez persze észszerű fogadalomra van szükség. Gondoljuk át, miért is tettünk fogadalmat, és ha a fogadalom túl nagy, észszerű felosztani kisebb cé­lokra. A fogadalmakkal az a leg­­nagyobb probléma, hogy idealizáltak, és olyan elvárásokat fogalmazunk meg önmagunkkal szemben, amelyek a jövőben egy elképzelt, idealisztikus képhez illeszkednek, és ezért döntően a túlvállalásra építenek. 

A cél: egy év alatt húsz kilogram mínusz 

Ezért igyekszik nem túlvállalni magát Krisztián egyik vendége, Tímea, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a teljes nevét. 

Színvonalas konditermek várják Szegeden a mozogni vágyókat.
Színvonalas konditermek várják Szegeden a mozogni vágyókat.
Fotó: Karnok Csaba

– Mindig is probléma volt a súlyommal, ahogy vissza tudok emlékezni, gyerekkoromtól kezdve. Voltak olyan időszakok, amikor nagyon sok éhezéssel, majd mozgással lefogytam, de nyilván amikor elkezdtem újra nem odafigyelni, vagy olyan élethelyzetbe kerültem, akkor szép lassan visszajöttek a kilók. A tipikus jojóeffektus. Most megint eljutottam arra a pontra, hogy szeretnék ezen változtatni. Ezt akár újévi fogadalomnak is nevezhetjük. Azt tűztem ki célul, hogy leadok egy év alatt 20 kilót. Erre Krisztián azt mondta, hogy hát lehet, hogy ez egy ki­­csit sok lesz egy év alatt – magyarázta Tímea, akinek fia, Kristóf is Krisztián segítségével fogyott le. Családanyaként Tímea azt javasolja sorstársainak, legyen valaki bármilyen elfoglalt, saját magára kell, hogy időt szakítson az ember. 

– Engem a konditermi edzések kimondottan feltöltenek. Jó érzés, hogy tettem valamit az egészségemért

 – tette hozzá. 

Nem mondanak le a mozgásról 

Valóban megugrik a bérletet vásárlók száma az év elején, de ennek több oka is van. Ménesi Helga, a Fit World vezetője 20 év tapasztalattal a háta mögött azt mondta, decemberben a vizsgaidőszak és az ünnepek miatt amúgy is van egy visszaesés, és nem feltétlen egyből január elsején jelennek meg az újévi fogadalmasok. Január közepén–végén ugrik meg a forgalom, amikor visszajönnek Szegedre az egyetemisták. 

– Márciustól szokott lenni egy újabb löket, amikor már hir­­telen azzal szembesülnek sokan, jaj, mindjárt itt a nyár, most már muszáj elkezdeni – mondta. A teljes piacot nézve Helga úgy látja, a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem mondanak le az emberek a mozgásról. 

– Alapjában véve ez egy jól menő iparág. Ehhez hozzájárul az is, hogy nagyon színvonalas termek vannak Szegeden. Nemcsak a miénkről beszélek, hanem tényleg a többiek is jók 

– tette hozzá. 

Hasznos tanácsok a profitól

Lajkó Krisztián azt mondta, ahhoz, megfelelő minőségben, stressztől és sérülésektől mentesen tudjunk haladni a sikerhez vezető úton, be kell tartanunk néhány alapszabályt. Ilyen a fokozatosság elve. Kezdetben kis terheléssel kell végezni a mozgást. A másik a bemelegítés. – Az intenzitás összefügg a fokozatosság elvével, hiszen a fejlődéshez a megfelelő terhelés is hozzátartozik. Túl alacsony intenzitásnál elmarad vagy lassú a fejlődés, míg ha túl magas, akkor sérüléshez vezethet – mondta Krisztián, aki heti 3-4 edzést javasol. Érdemes kialakítani egy edzésritmust. Határozzuk meg, melyek legyenek az edzésnapok, azon belül is érdemes elosztani, hogy melyik napon milyen izomzat, mozgásforma következik, mikor van pihenés. – Nem az edzőteremben, sportpályán következik be a fejlődés, hanem este alváskor, vagy az azt követő napokban. Ne legyünk türelmet­lenek, és higgyük el: életünk, akár a testünk, formálható, alakítható, csak rajtunk múlik, milyenné formáljuk – mondta Lajkó Krisztián. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában