A világ első modern turistacsapdája

2024.03.29. 21:30

Nagy kamu Júlia veronai erkélye

Arany T. János

Helyszínen készült képünkön minden rajta van: Júlia kamu erkélye, amit 1936-ban építettek a házra, a Júlia mellét fogdosó turista és egy kínai apuka, aki épp erre próbálja rábeszélni kislányát. Fotó: Arany T. János

A veronai Via Cappello 23. szám alatt áll az a 13. századi épület, ami egykoron a Capulet, azaz a Del Cappello család otthona volt. Habár a lakhely valóságos, a többi a mítosznak állít emléket: a házat az évszázadok folyamán többször is átépítették, míg az 1930-as évekre már romokban állt – ekkor kezdtek neki egy komoly felújításnak, illetve újjáépítésnek, és akkor építették meg Júlia hálószobájának nevezetes erkélyét is.

Évente több mint egymillió turista keresi fel a kultikus helyet Veronában, ahol a legenda szerint Rómeó és Júlia örök szerelmet vallott egymásnak. Az erkély alatt álló Júlia szobornak csodatévő jelleget tulajdonítanak, aki megérinti a szobor keblét, szerencsés lesz a szerelemben. Az egyedülállók azt várhatják az érintéstől, hogy még abban az évben megtalálják hű társukat. Júlia fala pedig mindig tele van szerelmes üzeneteket hordozó levelekkel, cédulákkal.

Az egyik leleplező cikk a világ első modern turistacsapdájának nevezi a helyet. Verona városa tudta ugyan, hogy a házat semmi sem köti a történethez, az elmúlt száz évben mégis sokat költött arra, hogy ezzel csalogassák az embereket. És bejött nekik, dőlnek az egymást taposó turisták és pénz. A romantikának ugyanis ára van: 6 euró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában