Szegedi hírek

2024.03.10. 21:00

Nincsen tulipánfa a Széchenyi téren – Galéria

Timár Kriszta

Nem tulipán, hanem liliomfa a város legkedveltebb tavaszi szelfipontja.

Fotó: Karnok Csaba

Néhány napos esőzés után a hétvége ismét ideális időt hozott arra, hogy elkészüljenek Szeged ikonikus szelfijei a Széchenyi téri magnóliafánál. Bár a növény már hetek óta bontogatja bimbóit, a virágok mostanra nyíltak ki teljesen, vagyis a napokban mutatja leglátványosabb arcát. Ezt sokan ki is használták, hiszen mindössze néhány napig tart a csoda, aztán a szirmok gyorsan lehullanak.

De mi is tulajdonképpen ez a növény? Semmiképpen nem tulipánfa, mint ahogyan sokan emlegetik. A tulipánfa valóban fa, nem cserje, mint a magnólia. A tulipánfa Európában csupán 10-20 méteresre növekszik meg, azonban származási helyén, Észak-Amerikában egyes példányai az 50 méteres magasságot is elérhetik. Míg Európában dísznövényként ismerjük, a tengerentúlon haszonnövényként is termesztik, fájából bútort készítenek. Zöldessárga virágát június-júliusban hozza, azt is csak a növény idősebb korában. Nevét leveléről kapta, mert az tulipán alakú. 

A magnóliát más néven liliomfának hívják, így ha mindenképpen egyszerűbb néven szeretnénk emlegetni, ezt használhatjuk rá. Virágát még lombfakadás előtt, tavasszal hozza, mely lehet fehér, sárga, rózsaszín vagy lila is. Lilomfa található tehát a Városháza előtti téren, aki még most készíti a fotókat, érdemes ezt a megnevezést használnia, még ha a köznyelvben nem is így terjed el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában