Helyi érték

2023.11.02. 14:20

Szakmai napon töltekeztek az egyházmegyei beteglátogatók

Koós Kata

Elmélkedéssel, megosztásokkal, imádsággal merítettek erőt a kórházi lelkigondozók a folytatáshoz. Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Védőszentje emléknapján, október 26-án tartotta idén is szakmai napját a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat. A helyszín az egyházmegye Pasztorális Helynökségének székhelye, a szegedi Katolikus Ház volt.

Mivel a szolgálat tagjai az egyházmegye területén egymástól meglehetős nagy távolságra tevékenykednek, a személyes találkozásnak különös jelentősége van számukra. Noha a lelkigondozás egyéni beszélgetésekből áll, a szolgálattevőknek mégis szükségük van arra, hogy közösségben hordozzák annak velejáróit. Hiszen a betegekkel való találkozás sajátos terheket is ró a szolgálattevőkre.

Gyula, Békéscsaba, Orosháza, Szentes, Makó és Hódmezővásárhely kórházait, valamint a szegedi klinika egységeit ellátó szolgálattevők egyaránt örömmel vettek részt az idei találkozón. A résztvevőket Kondé Lajos pasztorális helynök köszöntötte. A közösségi szellemet elmélkedéssel, megosztásokkal és közös imádságokkal erősítették.

A felkért előadó Pálfai Zoltán makói plébános, kórházlelkész először lelki útra hívta a jelenlévőket. A Márk evangéliuma 5. fejezete nyomán adott rövid elmélkedés és az azt követő kiscsoportos megosztás az érintés témáját helyzete középpontba. Ezeken az igehelyeken Jézus személyével kapcsolatban a gyógyító érintés többször említésre kerül, többek között Jairus leánya és a vérfolyásos asszony történetében. Az érintés az első lépés, amelyet a gyógyulás követ.

A nap további részében a szakmai szempontok kerültek előtérbe. Az előadó érzékletesen mutatta be, hogy miként fonódik össze a segítő beszélgetés szakmaisága és a szolgálattevő spiritualitása úgy, hogy az valóban ajándékozó, életet adó, gyógyító lehessen a lelkigondozott, a kórházban fekvő beteg számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!