Helyi gazdaság

2015.12.21. 22:43

Jó hírükért perelnek a leváltott takarékszövetkezeti vezetők

Bajban volt a takarékszövetkezet, amikor elvállalták a vezetését, saját pénzből is hozzájárultak a tőkeemeléshez. Amikor beért a munkájuk eredménye, váratlanul leváltották őket. Mégsem ezért perelnek, hanem egy levél miatt. Két közgazdász keresi az igazát a Szegedi Törvényszéken.

Bakos András

Jó hírnevének védelmében indított pert a Fontana Credit Takarékszövetkezet tavaly elbocsátott ügyvezetője, [namelink name="Móczó István"], és felügyelőbizottsági elnöke, [namelink name="Ézsiás László"]. Ők – mint a legutóbbi tárgyaláson is elhangzott – azért vállalták a megbízatást 2012-ben, hogy kihúzzák a takarékszövetkezetet a csávából, amelybe korábbi hibás döntések, bedőlt hitelek miatt jutott. Az előző vezetéssel szemben büntetőeljárás indult. Móczó István irányításával a takarékszövetkezet a szűk mozgástérben is igyekezett behajtani kintlévőségeit. Tőkéjét növelte, ehhez a vezetők és a tagok is hozzájárultak, közel kétszázmillióval. Kibontakozási tervet készítettek, ezt jóváhagyta a takarékszövetkezeti integráció, a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank.


Miután minden pontját minden szükséges fórumon elfogadtatták tavaly novemberben, és bevitték az igazgatóság elé, a testület átadta nekik és még két másik vezető tisztségviselőnek a felmondólevelet. Ők távoztak a teremből – a grémium és az új vezetőség pedig folytatta a kibontakozási terv végrehajtását. A vezetőcsere okairól márciusban levelet kaptak a tagok. Ebben az új vezetők leváltott elődeik „üzletmenetet érintő szakmai és vezetési hibáinak" is tulajdonították, hogy a pénzintézet nehéz helyzetben volt. A nevezettek közül ketten indítottak pert: Móczó István és Ézsiás László azt akarja elérni, hogy szövetkezet új vezetősége ugyanígy, a tagságnak írt közleményben vonja vissza a rájuk vonatkozó sérelmes állításokat.


Mindez azért tartozik a közvéleményre, mert a Fontana Credit idén novemberben – összhangban a kibontakozási tervvel – egyesült másik három Csongrád megyei takarékszövetkezettel, Pillér néven. Létrejött egy 63 milliárdos mérlegfőösszeggel, 2,5 milliárd saját tőkével, 56 kirendeltséggel, fiókkal rendelkező pénzintézet. Ennek elnök-ügyvezetője, [namelink name="Görög Tibor"] például tagja volt a Móczóékkal együtt dolgozó, majd őket az utolsó pillanatban leváltó igazgatóságnak.


A Szegedi Törvényszék december 14-i tárgyalásán [namelink name="Lakatos Péter"] bíró az igazgatóság másik tagját, Lipcsei Jánost hallgatta meg, tanúként. Ő egy kérdésre elismerte, hogy a vezetők nem hibáztathatók a 2012 előtti döntésekért, és a kibontakozási tervük tényleg korrekt, végre is hajtották. Ettől függetlenül mégsem tettek meg mindent azért, hogy a takarékszövetkezet behajtsa a kintlévőségeit, és megfelelően javuljon a tőkehelyzete.

A per tárgyalása februárban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában