2,6 százalék a munkanélküliségi ráta

2020.12.04. 11:58

Csökken az álláskeresők száma a megyében

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2020 novemberében 296,5 ezer regisztrált álláskeresőt tartott számon. Bár az előző év azonos időszakához képest ez 50 ezres növekedés, a járványhelyzet ellenére a mutató már az ötödik – Csongrád-Csanád megyében a hatodik – hónapja csökken.

Munkatársunktól

A szegedi Sole-Mizónál mindig van szinte mindig van üres álláshely (archív fotó).

Fotó: Frank Yvette

Idén júniusban volt a legmagasabb a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, akkor 376,3 embert tartottak nyilván. Ez a szám a januári negyedmilliós adat után minden hó­­napban emelkedett, azóta vi­­szont folyamatosan csökken. Megyénkben egy hónappal ko­­rábban, májusban volt a csúcs, a 10 ezer 918 álláskeresőből no­vemberre – egyenletes csökkenés után – 7209 lett.

A szegedi Sole-Mizónál mindig van szinte mindig van üres álláshely (archív fotó). Fotó: Frank Yvette

A Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből kiderül, hogy a 2020. augusztus–októberi időszakban 4 millió 482 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma. Az egy évvel korábbi szinthez képest az elsődleges munkaerőpiacon 3,5 ezerrel többen dolgoztak, miközben a közmunkában 17 ezerrel kevesebben. 2010 óta a teljes foglalkoztatotti létszám több mint 800 ezerrel nőtt, a foglalkoztatási ráta 54,1 százalékról 70,2 százalékra javult.

Ez a 15–64 éves népességre vonatkozik, megyei adatot mi csak a 15–74 év közöttiekre találtunk, és ez 57,7 – országosan 60,5 százalék volt 2020 harmadik negyedévében.

2010 óta a munkanélküliségi ráta 11,8 százalékról 4,3 százalékra esett vissza. Csongrád-Csanád megyében ez a mu­­tató most még alacsonyabb, a nyilvántartott álláskeresők aránya az aktív munkavállalói népességhez, vagyis 15–64 évesekhez viszonyítva 2,6 százalék.

Érdekes, hogy ennél csak Budapesten és Győr-Sopron megyében kisebb a ráta novemberben, 2,5, illetve 1,5 százalékkal.

Az ágazatokat tekintve a foglalkoztatottak száma az elmúlt egy év alatt a szállítás, raktározás, a feldolgozóipar, a vendéglátás és a közigazgatás területén csökkent leginkább. Növekedés tapasztalható viszont az in­­fokommunikációs szektor, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, az építőipar és a kereskedelem területén.

Nemzetközi összehasonlításban sem áll rosszul Magyarország. Az Európai Unió 27 tagállamának szezonálisan kiigazított munkanélküliségi mutatója szeptemberben 7,5 százalékra emelkedett. Nálunk a ráta 4,3 százalék volt a KSH mérése szerint, ami 3,2 százalékponttal alacsonyabb az európai átlagnál. Magyarországon szeptemberben az uniós tagállamok közül a negyedik legalacsonyabb volt a munkanélküliség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában