Szeged-Bordány

2021.01.28. 18:12

Tavasszal kezdődik a kerékpárút építése

3,7 kilométer – csupán ennyi hiányzik ahhoz, hogy életveszély nélkül el lehessen jutni biciklivel Szegedről Bordányba vagy onnan a megyeszékhelyre. Úgy tűnik, hogy már nem kell sokat várni arra, hogy teljes legyen a kerékpárút, tavasszal megkezdődik a hiánypótló beruházás.

Kiss Anna

Szeged – 2021.01.25. Tavasszal kezdődik a kerékpárút építése Bordány felé, megvan a kivitelezője a beruházásnak Sziksós és a Kulipintyó csárda közötti szakaszra. Képen: Mihálffy Béla képviselő. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Három évvel ezelőtt nyert forrást a szegedi önkormányzat a Sziksósfürdőt Bordánnyal összekötő kerékpárút szegedi szakaszának megépítésére, azonban hiába volt meg a pénz, nem találtak megfelelő kivitelezőt a közbeszerzési eljárásokon, mert minden jelentkező túlságosan magas árajánlatot tett.

Azonban most változás történt, a szegedi városrész képviselője, Mihálffy Béla arról tájékoztatta lapunkat, hogy megvan a nyertes pályázó, aki megépíti a 3,7 kilométer hosszú bicikliutat.

Ezt a hírt a beruházást koordináló városi cég, a Szegedi Pólus Fejlesztési Nkft. is megerősítette. Kérdésünkre elmondták, a nyertes cég a sándorfalvi Vízép Holding Építő és Szolgáltató Kft. lett, az építkezést várhatóan márciusban vagy áprilisban tudják megkezdeni. Beszámoltak arról is, hogy összesen 340 millió forint európai uniós és 84 millió forint önkormányzati forrást költenek a munkálatokra, ami egyébként része a város kerékpárúthálózat-­fejlesztési programjának.

Megszűnik a balesetveszély, ha elkészül a bicikliút. Fotó: Karnok Csaba

Szeged és Bordány 2006-ban még közös szívügyének tekintette a 9 kilométer hosszú, Bordányt Sziksóssal összekötő kerékpárút megépítését, ám a pályáztatás nem történt meg, a megyeszékhely visszalépett. Ennek ellenére 2012-ben 186 millió forintból elkészült az út bordányi szakasza, egészen a Kulipintyó csárdáig. Így 5 kilométeren már 9 éve biztonságosan lehet közlekedni biciklivel, a maradék, csaknem 4 kilométer továbbra is veszélyes, hiszen az autók között kell tekerni.

Mihálffy Béla elmondta, nem telik el úgy év, hogy ne történne ezen a szakaszon kerékpáros baleset, ezért a dorozsmaiak és a bordányiak már nagyon várják, hogy elkészüljön az út.

Elárulta azt is, hogy nemcsak az új szakasz készül el, hanem a Dorozsmától Sziksósig tartó kerékpárutat is renoválják, valamint a biztonságos közlekedés érdekében forgalomtechnikai beavatkozás is történik, hiszen átvezetik a kerékpárutat a dorozsmai templomnál lévő körforgalmú csomóponton, és így tesznek a vasúti átjáró után is, a gyalogátkelővel párhuzamosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában