Kiszúrtak a kerékpározókkal

2021.02.04. 14:05

Rengeteg a panasz az új kerékpárút kialakításokkal Szegeden

Méltatlan és szakmaiatlan módon bántak el a biciklisekkel az új körforgalomban az Etelka soron a Magyar Kerékpárosklub szerint. Szegeden nagy a felháborodás több biciklis újítás miatt.

K. A. R.

Méltatlan és szakmaiatlan módon bántak el a biciklisekkel az új körforgalomban az Etelka soron

Fotó: Kuklis István

Rendesen elbántak a biciklisekkel az Etelka sori új körforgalomban. A Magyar Kerékpárosklub szerint megalázó az, amit tettek, hiszen minden forgalmi ágnak alárendelik őket, még az új Tiszavirág Uszoda parkolójából kihajtókat is el kell engedniük a kerékpárosoknak.

A klub úgy véli, hogy a forgalmi rend kialakítása hemzseg a szakmai hibáktól, elavult a koncepció, a táblák kitakarják egymást. Szerintük kétértelmű, félreérthető forgalmi helyzetekből több is lehet az átgondolatlan csomópontban.

Megfelel a KRESZ-nek a kerékpárút

A közösségi oldalon közzétett bejegyzésükben azt is sérelmezik, hogy a Magyar Kerékpárosklubot nem kereste meg senki, hogy a felhasználók szempontjából véleményezze a terveket. A posztban hangsúlyozták: Szeged korszerű fölfogásához és ebből eredő jó híréhez teljesen méltatlan, egészen primitív, szakmaiatlan kontárkodás történt az Etelka soron.

Hozzátették, a kialakítás a korszerű szakmai elveknek, a műszaki előírásoknak, a KRESZ-nek és a város kerékpározással kapcsolatos koncepciójának sem felel meg.

Azonban a körforgalom létrehozását koordináló városi cég, a Szeged Pólus Fejlesztési NKft. szerint ez nem igaz, mert a kivitelezés az érvényes építési engedély alapján történt, emellett megfelel az útügyi előírásoknak és a KRESZ-nek is.

Veszélyesnek tartják

Nem ez az első eset, hogy az Etelkán borsot törnek a kerékpározók orra alá. A biciklivel közlekedők többször kérték már, hogy javítsák ki az elmúlt években keletkezett hibákat a számukra kialakított szakaszon, ami a rakpart felé halad, hiszen az az egyik legkockázatosabb út a megyeszékhelyen.

Méltatlan és szakmaiatlan módon bántak el a biciklisekkel az új körforgalomban az Etelka soron

A kérésnek eddig nem tett eleget a város, inkább az autóút közepére festettek fel egy kerékpársávot. A bringások szerint ezzel nem lett biztonságosabb a kerékpárút, hiszen az úttest közepén kell tekerniük, mögöttük pedig kí­gyózik az autósor.

Átgondolatlanság

Úgy tűnik, sárga színű festék­ből nincs hiány Szegeden, hi­­szen az egyik, közösségi ol­dalon működő szegedi csoportban folyamatosan újabbnál újabb, a tagok szerint átgondolatlanul kialakított kerékpársávokra panaszkodnak a kerékpározók és az autóval közlekedők egyaránt. Legutóbb a Retek utca és a József Attila sugárút sarkán létrehozott új forgalmi rend okozott felháborodást körükben.

Volt, aki szerint így a Rózsa utca felé sokkal egyszerűbb haladni, nem kell leszállni a kerékpárról, míg más úgy vélte, hogy az autók között cikázva, a forgalmat lassítva, a közlekedési sávokat jelentősen beszűkítve lehet csak közlekedni bi­­ciklivel.

A kommentelők sze­­rint a Retek utcán feleslege­sen veszélyeztetik a kerékpárosokat és a gyalogosokat, a Rózsa utcán pedig az eddig is szűkösen elférő forgalomban a biciklivel közlekedőket.

Több száz komment érkezett, a legtöbben dühítőnek tartják a megoldást, szerintük nem pár kilométeres felfestéssel kellene gondoskodni a kerékpáros közlekedésről, hanem valóban bi­cikliutakat kellene építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában