Szegedi hírek

2023.11.08. 17:30

Teljes felszerelésben rohantak a szegedi tűzoltók

Több vármegyei tűzoltó is ott volt a fővárosban a 21. lépcsőfutó bajnokságon. A versenyt most először a MOL Campuson tartották meg, és a feladat egyáltalán nem volt egyszerű: a toronyház 143 méter magas és ezt teljes felszerelésben kellett végigfutniuk a tűzoltóknak.

Suki Zoltán

A tűzoltók elmondták, egy ilyen versenyhez speciális felkészülés kell. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Tizenöt tűzoltó vett részt Csongrád-Csanád vármegyéből Budapesten, a 21. lépcsőfutó bajnokságon. Lapunknak Nagy Róbert, Rasztik Ferenc és Farkas Ádám beszélt arról, hogy milyen nehéz volt teljesíteni a feladatot.

Évek óta van ez a bajnokság, mi minden évben többen is megyünk a vármegyéből 

– mondta Nagy Róbert. Rasztik Ferenc pedig a versenyről beszélt. Elmondta, hogy lementek az épület –4. szintjére, ahol bevetési felszerelésbe öltöztek. Magukra vették a teljes védőfelszerelést, légzőkészülékkel, palackkal, sisakban, kesztyűben és légzőálarcban vágtak neki a távnak. Ráadásul a légzőálarcot használni is kellett, vagyis csak a tartályból jutottak oxigénhez, máshogyan nem. Ennek a felszerelésnek az összsúlya körülbelül 30 kilogramm.

Fotó: Karnok Csaba

Farkas Ádám, aki egyébként nem vonulós tűzoltó, hanem irodai munkát végez elmondta, hogy rendszeresen és gyerekkora óra sportol, és rendszeresen részt vesz a cégen belüli sportversenyeken is. 

Nagyon régóta kacérkodtam a lépcsőfutás gondolatával, és idén rávitt a lélek, hogy elinduljak 

– tette hozzá. A tűzoltók azt is elmondták, hogy egy ilyen versenyhez speciális felkészülés kell. Mindannyian sokat lépcsőztek, panelházakban futottak, de volt, aki a szegedi Vér-tónál, a dombon edzett.

Fotó: Karnok Csaba

Kiderült az is, hogy ez valóban embert próbáló feladat. Rasztik Ferenc azt mondta, nem ritka, hogy aki felér a legfelső szintre elájul, vagy éppen pöttyöket lát. Ez azért van egyébként, mert palackból lélegeznek, de az a lépcsőfutásnál nem biztos, hogy elég. Így oxigénhiányos állapot léphet fel.

A három tűzoltó folyamatosan sportol, ahogy a társaik is. Szinte mindenki fut naponta, de van aki focizik, súlyt emel vagy éppen szörfözik, ahogy Farkas Ádám is.

A versenyt az is nehezítette, hogy fővárosban, a MOL Campuson tartották meg, ami magasabb mint a korábbi épület, a SOTE kollégiuma. A MOL Campus ugyanis Magyarország legmagasabb irodaépülete. A rajttól a célig 34 emeletet, összesen 754 lépcsőfokot kellett megtenniük a versenyzőknek, ami függőlegesen 133,5 méteres távolságot jelent.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában