Helyi közélet

2020.07.14. 19:20

Ingyenessé tették a mártélyi kalandparkot

Idén már nem kell fizetni a hódmezővásárhelyi önkormányzat mártélyi kalandparkjának használatáért, a közgyűlés még tavasszal törölte el a belépődíjat. A vírushelyzet miatt a különleges játszótér idén csak július 3-tól fogadja a látogatókat.

Kovács Erika

A kalandparkból játszótér lett, a használatáért nem kell belépőt fizetni. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Tizenegy évvel ezelőtt, 2009. július 22-én nyílt meg a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben a vásárhelyi önkormányzat kalandparkja, egy mintegy 50 millió forintos turisztikai fejlesztés egyik elemeként. A forrás egyik felére pályázati forrást nyert az önkormányzat, a másik felét pedig saját forrásból biztosították.

A kalandparkból játszótér lett, a használatáért nem kell belépőt fizetni. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

A bekerített játszótér a Hódmezővásárhelyt Mártéllyal összekötő kerékpárút és a mártélyi üdülőterület turisztikai fejlesztési projektjének részeként valósult meg. A Kalandpark a Bodnár Bertalan Oktatási Központ mellett található, számos érdekes játékelemmel.

Összesen kilenc toronyból áll, amelyeket fahíd, ingóátjáró, kötélhíd, kötélalagút, egyensúlyozó gerenda, tibeti függőhíd és egy húsz méter hosszúságú drótkötélpálya köt össze. Az átkelők járómagassága egy, illetve két és fél méter között változik. A kalandparkot az 5 és 12 év közötti gyerekek használhatják, akik kipróbálhatják ügyességüket a mászófalon, tűzoltócsövön, bordásfalon, mászóhálón, a különböző függeszkedő- és kapaszkodójátékokon, a spirálcsúszdán és a mászórámpán is. Az eszközök vízállóak, így még egy esetleges áradás sem károsítja őket.

A Kalandpark szezonális nyitvatartású, tavasztól őszig kereshetik fel a családok, ettől az évtől kezdődően már ingyenesen. A belépődíjat idén márciusban törölte el a közgyűlés úgy, hogy a létesítményt játszótérré minősítették át. A tanácskozáson egyebek mellett az az érv is elhangzott, hogy az önkormányzatnak 2019-ben mindössze 475 ezer forint bevételt jelentett a Kalandpark, ami nem fedezte az ott dolgozók bérét sem. A játszótér idén folyami homok borítást kapott, ami az ütéscsillapítást is hivatott szolgálni. A homok a Marosból származik.

A július 3-i nyitás előtt egy magáncég ellenőrizte a játszóterület biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában