Igazolványok, fotók, felszerelések

2020.07.28. 19:12

Nyolc évtized baksi tűzoltó hagyományait mutatják be

Bakson több mint 80 éves hagyománya van az önkéntes tűzoltóságnak, a legtöbb feladatot a nád- és lakástüzek adták a tagoknak. Az eddig használt eszközöket, egyenruhákat múzeumban tárolják és mutatják be az érdeklődőknek.

Imre Péter

Bakson több mint 80 éves hagyománya van az önkéntes tűzoltóságnak, balesetek ritkán, inkább tüzek adtak nekik feladatot.

Fotó: Kuklis István

– A Ladám utánfutójára pakoltuk az oltáshoz szükséges eszközöket, úgy vonultunk az esetekhez. Akkoriban még nem volt tűzoltóautónk, szerkocsink – mesélte a 76 éves Korom Ferenc, aki 2013-ig volt a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka. Ez a poszt öröklődik a családban: az első parancsnok az alapító, az édesapja, id. Korom György volt, aki az 1938-as kezdetektől 1982-ben bekövetkezett haláláig töltötte be a tisztséget, őt Ferenc bátyja, ifj. Korom György követte, 1995-ös elhunytáig.

Nád- és lakástüzek

– Baleset nem nagyon volt, a tüzek adtak feladatot, legtöbbször a falu és a Mária-telep közötti nádas égett, annak oltásában segítettünk a hivatásosoknak, valamint a gazdálkodók udvarán lángoltak az ott tárolt szalmabálák, és lakástüzek is előfordultak – emlékezett a korábban civilben boltvezetőként dolgozó Korom Ferenc.

Bakson több mint 80 éves hagyománya van az önkéntes tűzoltóságnak, balesetek ritkán, inkább tüzek adtak nekik feladatot. Fotó: Kuklis István

Azt is elmondta, a 2012-ben a tájházzal egy időben alapított, ingatlanfelújítással kialakított tűzoltó múzeumban lévő eszközöket, kocsifecskendőt, szivattyúkat, targoncát, védőruhákat majdnem mindet alkalmazták, és általában a hivatásosoktól kapták meg a leselejtezett, de még használható darabokat. Ez minden faluban, kisebb településen működő önkéntes állománynál így működött, állami támogatásra nem, csak a helyi önkormányzatok segítségére számíthattak.

Kétszobás múzeum

A minitárlaton – amely két szobában kapott helyet – láthatóak egykori igazolványok, könyvek, dokumentumok, elismerő oklevelek, az önkéntes

tűzoltócsapatot ábrázoló sárgásbarna fotók, állványos mosdótál, vaslemezből készült öltözőszekrény és vasvázas emeletes ágyak – utóbbi tárgyakkal a fiatalabbak már nem találkozhattak.

Akadnak még egyenruhák, rangjelzések, sisakok, megsárgult levelek, különleges védőöltözet és egy bekeretezett Délmagyarország-­cikk is a gyűjteményben.

– Ezen a lóvontatású kocsin még a Sövényháza, Ópusztaszer egykori neve olvasható. Akkoriban Baks nem volt önálló település, Sövényházához tartozott, ezért szerepel rajta az a helységnév. Sok írásos dokumentumot és tárgyat megőriztek az elődök, érdekes időutazás ezek böngészése – mondta kalauzunk, Lépné Sós Anita alpolgármester.

Tűzoltóautót kaptak

– A 2018-as falunapon vehettünk át Balástyától egy használt tűzoltóautót, amelynek a vonulási engedélye idén márciusban érkezett meg. Alig száradt meg a pecsét, vonulhattak a Mária-telepre bálatűzhöz, azóta 5 helyi tűzesetnél segítettek a profiknak. Valamikor az ezeket tanúsító iratok is a múzeum részét képezik majd, utóbbi előzetes egyeztetéssel tekinthető meg, de a nagy, egész falat betöltő üvegablakon keresztül is sok minden látható – magyarázta Lépné Sós Anita, aki a polgárőrség és az azon belül működő 6 fős önkéntes tűzoltó-egyesület egyetlen női tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában