Fontos!

2021.06.03. 11:45

Ételkiszállítás: marad az ötszázalékos áfa

Az adómentességek és a bértámogatások májusra még járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, de június 1-től még számos intézkedés, így például a kedvezményes áfa az elviteles ételre és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább segíti a családokat és a vállalkozásokat.

Munkatársunktól

20210312 Szeged motoros ételfutárok a forgalomban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Májusra is jár még a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban, ami több szempontból is jelentős könnyítés. Egyrészt az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint, másrészt a gazdaság újraindításának is fontos lépése lehet az, hogy héthavi munkáltatói adómentességet kaptak a járvány által leginkább sújtott vállalkozások – mondta Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, az intézkedés érdemi segítséget jelent, hiszen összességében csaknem 30 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél. A májusi adóelengedést a csaknem 20 ezer vállalkozás minimális adminisztráció­val, a lehető legegyszerűbben veheti igénybe; csak be kell je­lölnie a havi adó- és járulékbevallásban az erre a célra kialakított mezőket. A májusi időszakra vonatkozó bevallást június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak.

A vendéglátásban dolgozókat május 31-ét követően is segíti az, hogy továbbra is a legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adót kell felszámítani az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. Az intézkedés a november 14-i bevezetése óta már több mint 10 milliárd forintot hagyott az érintetteknél.

– A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon sikeres lesz a gazdaság újraindítása

– szögezte le Tállai András. Hozzátette, az akár 10 millió forintos hitelt – három év törlesztési türelmi idővel – már nemcsak a járvány által leginkább sújtott ágazatokban dolgozó kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, hanem azok is, akiknek az árbevétele a Covid miatt jelentősen lecsökkent.

Azoknak a kisvállalkozásoknak is nagy segítséget jelenthet a gyorskölcsön, amelyeknek a tavalyi árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és az legalább 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es volt, valamint átlagos állományi létszáma nem haladta meg a 25 főt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában