Erős vegyszerekkel kezelik

2021.07.08. 07:46

Nem ajánlott fürdeni a szökőkutakban

Gyerekek és felnőttek egyaránt enyhülést keresnek a Móra Ferenc Múzeum előtti vízjátékban, pedig nem ajánlatos. A vizet erős vegyszerekkel kezelik, de azt nem vizsgálják, elszaporodnak-e a szökőkútban baktériumok, vírusok.

Farkas Judit

Sokan hűsölnek a fel-feltörő vízsugarakban, pedig nem egészséges. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A nyári hőségben szinte mindig sokan hűsölnek a Móra Ferenc Múzeum előtt kialakított új szökőkút vízoszlopai között, egészen kicsi babákat is belevisznek. Pedig a többi szökőkúthoz hasonlóan ennek a vize sem alkalmas fürdésre. Az is megtéveszthette a szegedieket, hogy amikor szavazni lehetett a tervekre, milyen szökőkút épüljön meg, a mai terve mellé azt írták: a vízjáték vízoszlopai között majd szaladgálhatnak a gyerekek.

A létesítmény azonban ugyanazt a vizet keringeti folyamatosan, csak az elpárolgott mennyiséget pótolják

– tudtuk meg Makrai Lászlótól, a szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától.

Az üzemeltetés műszaki feltételeinek biztosításához a szökőkút vizét erős vegyszerekkel szükséges kezelni: kerül bele algaölő, nátrium-hipoklorit – ennek vízzel hígított változata a háztartási hipó –, valamint kénsav.

Ezek közül egyik sem egészséges, ha a bőrön keresztül felszívódik, vagy szájon, orron át a szervezetbe kerül.

Sokan hűsölnek a fel-feltörő vízsugarakban, pedig nem egészséges. Fotó: Frank Yvette

A Móra-múzeum előtti az egyetlen szökőkút a városban, amelybe automata rendszer adagolja a vegyszereket. A többiben is ugyanazt a vizet keringeti a rendszer, de azokat kézi erővel vegyszerezik. A műszer vizsgálja a víz fizikai paramétereit, és az eredményekhez mérten adja hozzá a fent felsorolt tisztító, fertőtlenítő, algátlanító anyagokat. Biológiai paramétereket azonban nem vizsgál, nem tudni, elszaporodik-e ott vírus vagy baktérium. Sokan a kutyákat is beleengedik, az ebek olykor a dolgukat is ott végzik. Ahogy az inni oda járó galambok és más madarak is.

– A víz- és fényjáték esztétikája gyönyörködtető. Az üzemeltető környezetgazdálkodás kezdeményezte a szökőkút tulajdonosánál, Szeged önkormányzatánál, a múzeum előtti vízjátékhoz figyelmeztető táblák elhelyezését

– mondta el Makrai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában