Feltétel a hazai termékek használata

2021.09.03. 11:55

Közétkeztetési információs oldal indult

A pályázatok és a beszerzések támogatása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közétkeztetési információs oldalt hozott létre.

munkatársunktól

Az új tematikus portál nemcsak a közétkeztetők és a megrendelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat érdekes információkat. Számos fontos változás lépett ugyanis életbe szeptember 1-jétől a közbeszerzéseknél, fókuszba kerülnek a hazai termékek, és a Nébih közétkeztetési minősítése is előfeltétellé válik.

Előírás többek között, hogy a közétkeztetésben jövőre legalább 60 százalékos, 2023-tól pedig 80 százalékos arányt kell kitennie a rövid ellátási láncban beszerzett, illetve a helyi élelmiszer termékeknek, a szolgáltató kiválasztásakor pedig nem lehet a legalacsonyabb ár az egyedüli értékelési szempont.

A portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetes weboldal a fogyasztók számára nem csupán a főző- és tálalókonyhák minősítése miatt lehet érdekes, hanem a gyermek-közétkeztetésből származó ebédek érzékszervi vizsgálatának eredményeit is megtalálják itt. A „nem felelt meg”-től a „kiválóan megfelelt”-ig terjedő, ötfokú skálán értékelt menüsorok osztályzatai szűrhető, kereshető formában érhetők el a portálon, ami valóban hasznos segítség és tájékozódási pont lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában