megtiszteltetés számára

2021.09.08. 09:00

Strasbourgban is fogadják Máté Bence fotókiállítását

Máté Bence 2019-ben Budapesten debütált és Szegeden is bemutatott szabadtéri fotókiállítását most Székesfehérváron láthatják az érdeklődők. Október 5-étől következik az első külföldi helyszín, a franciaországi Strasbourg. Hatalmas ugrás lehet ez a show-nak is beillő tárlat számára.

Imre Péter

Szeged, 20190809. Máté Bence természetfotós kiállítása a Dugonics téren és a Kárász utcán. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Archív fotó / Frank Yvette

– Tavaly hat városban mutattuk volna be a kiállítást, ezek az események a koronavírus-járvány miatt elmaradtak. A korábbi települések közül Székesfehérvár szerette volna a legjobban, hogy odamenjünk, ezért választottuk ki, sűrű programunkba illesztve, idei egyetlen magyar helyszínként – kezdte beszélgetésünket Máté Bence, a Pusztaszeren élő világhírű természetfotós. Az installáció következő, első külföldi állomása szenzációbomba: október 5-étől Strasbourg, az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bíróságának központja a házigazda.

Strasbourgi sztori

– A strasbourgi történet tavaly októberben indult, az Európa Tanácsnál dolgozó Kocsis Gergő kezdeményezte, de akkor még nem tudhattuk, mit enged a vírus. Májusban dőlt el véglegesen, hogy mehetünk. Eddig azért nem hoztuk nyilvánosságra, mert még nem írtunk alá minden szerződést, nem intéztük el a szükséges engedélyeket. Ez mostanra megtörtént – jelentette ki Bence.

Talán nem véletlen, hogy a hírről a főszereplőt követően először – a családi szálak okán – a pusztaszeri Facebook-oldalon édesapja, Máté Gábor polgármester számolt be.

Több mint egy hónapig, a már említett október 5-étől november 10-éig vendégeskedik az Európai Unió egyik fővárosában, a híres Place de la Cathédrale-on, vagyis a Katedrális téren, a többek között a Kiskunsági Nemzeti Parkban készült, az ottani állat-, főként madárvilágot bemutató fotótárlat.

Szegeden is nagyon népszerű volt Máté Bence tárlata.
Archív fotó: Frank Yvette

Megismerhetik

– A kiállítás nemcsak, sőt elsősorban nem a szakmának szól, a kollégák ismernek engem és a munkásságomat. De így a külhoni közönség, az utca embere is találkozhat velem, műveimen keresztül, szórakoztató formában szerezhetnek személyes élményeket, benyomásokat, emlékként pedig hazavihetik kinyomtatva a számukra legjobban tetsző képet, képeket – fejtegette Máté Bence.

Az installáció egyébként eddig 10 településen – Szegedtől Budapesten át Debrecenig – fordult meg, több mint egymillió ember sétált a fotók között, és még mindig nagyon jó állapotban vannak a paravánok, jól bírják a strapát.

Bence arra is emlékezett, hogy a startkor, 2019-ben ő kereste meg a városokat, vezetői­ket, és próbálta népszerűsíteni, eladni a magánkezdeményezésből született ötletet, ami – ahogy fogalmazott – irgalmatlan munka volt. Ettől az évtől már a városok keresik őt.

– Szeretjük ezt csinálni. Pozitív emlék, hogy anno Szeged minden támogatást megadott – idézte fel.

Megtiszteltetés

– Számomra óriási megtiszteltetés a strasbourgi szereplés, és bízom benne, hogy ennek az érdekes, külföldi kalandnak lesz folytatása – mondta el a Délmagyarországnak a reményeit a világhírű pusztaszeri természetfotós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában