Szegedi hírek

2022.07.05. 09:19

A Kúria nevében írt hamis ítéletet egyik rab a másiknak

delmagyar.hu

Illusztráció: Nagy Norbert

A vádirat szerint a vádlott és a sértett egy börtönben ismerkedtek meg, ahol együtt raboskodtak még 2017-ben. A sértett egy beadványa alapján az ügyében a bíróság perújítási eljárást rendelt el, melynek befejeztéig büntetése végrehajtását félbeszakították. 

2017 májusában a vádlott is szabadult, és ezután egy szegedi kávézóban találkozott a sértettel, akinek perújítási kérelmét addigra első fokon elutasították. Megállapodtak, hogy a sértett meghatalmazza a vádlottat arra, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtson be a Kúriához. 

A férfi munkadíjként 150 ezer forintot vett át a sértettől, azonban az ígért jogi képviseletet nem látta el és az szándékában sem állt. Leplezésként egy, a Kúria címerével és pecsétjével ellátott, hamis ítéletet küldött neki, melynek tartalma szerint a férfinak a továbbiakban a szabadságvesztését nem kell már letöltenie.

A valóságban a Kúria ilyen döntést sosem hozott, így perújítási indítványa jogerős elutasítása után a férfit a büntetés-végrehajtási intézet 2018 augusztusában behívta hátralévő büntetése letöltésére. A sértettet ért kár az eddigi eljárás során nem térült meg.

Az ügyészség a terheltet különös visszaesőként elkövetett csalás vétségével valamint közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában