Szegedi hírek

2023.01.11. 18:45

Vannak, akiknek egy adag étel is sokat jelent - fotók

Alig havi pár tízezer forintból élnek azok a nyugdíjasok és hajléktalanok, akikkel a Szent-Györgyi Albert Rotary Club jótékonysági ételosztásának első napján beszélgettünk. Számukra valóban nagy segítséget jelentett akár egy adag székelykáposzta is. Volt, aki beteg férjével osztozott rajta, más azt mondta, az így megspórolt pénzen unokáinak vesz majd csokit.

Timár Kriszta

Egy adag meleg étel is nagy segítség azoknak, akik pár tízezer forintot kénytelenek beosztani egy hónapra. Fotó: Karnok Csaba

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjai most tartják immár 10 éve hagyományos jótékonysági főzésüket. Három napon keresztül látják el összesen 400 adag meleg étellel a rászorulókat, amelyet a Tisza River séfje vezetésével készítenek el. Az első napi menü székelykáposzta volt, ebből 140 adagot szerda délután osztottak ki a Klauzál téren.

– Az önkormányzat előzetesen adott ki ételjegyeket nagycsaládosoknak és a Családok Étmeneti Otthona lakóinak. Azokat, akik ebből kaptak, elsőként szolgáljuk ki. A megmaradó ételt ezt követően azok között osztjuk szét azok között, akik eljönnek a térre – mondta el Kóti Zoltán, a klub soros elnöke.

Az első napon egyébként azokból volt több, akik jegy nélkül álltak sorba. Többségük lapunk cikkéből értesült erről a lehetőségről. Egyikük sem kérdezte, milyen étel van a dobozban, mint mondták, bármi is az, nekik jól jön.

– Háromszor műtöttek rákkal, nem tudok már magamnak főzni. És igazából nem is lenne miből. Kevés a nyugdíjam és sok a kiváltani való gyógyszerem – magyarázta a 80 éves Piroska néni, miért jött el. Ismerősével, egy másik asszonnyal érkezett, aki beteg férjével osztja el az egy adag ételt. – Nem viszek el kettőt, úgyse bírnánk ennyit megenni – mosolygott.

– A drága barátom szólt, hogy van ételosztás. Nagyon köszönöm a kedvességüket – hálálkodott Kardos Gábor, majd még mentegetőzött egy ideig: ha megérkezik a nyugdíja, lehet, hogy nem is jön. Mert akkor pár napra fellélegezhet. A 65 éves hajléktalan férfi később elárulta, igazából most sem maga miatt állt sorba, egy szintén fedél nélküli társának viszi a káposztát. Mi beszéltük rá, hogy kérjen magának is, mert van bőven. Mint mondta, 38 ezer forintból él, ebből nem sok mindenre futja. – De most abból a pénzből, amit ezen az ételen megspóroltam, veszek az unokáknak valamit – tette hozzá. Hasonlóan érvelt Ocskó Ferenc is. Az 55 éves férfi elektromos rokkantkocsival érkezett. – Ha most 3 napig itt eszek, tudok venni néhány csokit az unokáknak – tervezgetett az 55 éves férfi. Ő még kevesebb pénzből él, mint barátja: koldulás miatt megbírságolták, a büntetést azonban nem tudta befizetni, így azt nyugdíjából vonják. Havonta 33 ezer forint marad neki a megélhetésre.

Szerdán mindenki, aki elment a Klauzál térre, kapott ételt, sokan több adagot is haza tudtak vinni. A csütörtöki menü gulyásleves, a pénteki pedig töltött káposzta lesz. A rotarysták arra kérik az érdeklődőket, hogy a jeggyel rendelkezők érkezzenek 17 órára. Azoknak, akik ilyet nem kaptak, 17.30 órától kezdik meg az ételek kiosztását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában