Szegedi hírek

2023.01.10. 17:26

Három napig főzik és osztják a meleg ételt - fotók

Három nap alatt 400 adag ételt osztanak ki rotarysták a Klauzál téren. A szerdán induló akcióra a finomságokat már kedden elkezdték készíteni. A férfiklub tagjai lelkesen darabolták a zöldségeket, hogy biztosan minőségi étel készüljön, arról szakács gondoskodott.

Timár Kriszta

A rotarysták három napon keresztül főznek rászorulóknak. Fotó: Karnok Csaba

Immár 10 éve hagyomány, hogy a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagjai az év első heteiben jótékonysági főzést tartanak. A kizárólag férfiakból álló társaság sokáig a hajléktalanok számára készített meleg ételt, az utóbbi években azonban már a nagycsaládosok és a rászorulók is kaphatnak főztjükből. Idén három nap alatt összesen 400 adag ételt osztanak majd szét.

– Úgy tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb szükség van az ilyen jellegű segítségre, ahogyan az adományozásra is, melyet egész évben, kiemelten az adventi időszakban végzünk – fogalmazott Sojnóczky Sándor, a klub 2023/2024-re megválasztott elnöke. Idén a nagycsaládosokat és a családok átmeneti otthonát támogatják elsősorban, nekik ételjegyeket osztottak ki, melyekkel átvehetik majd a kidobozolt finomságokat. A Klauzál téren azonban nem csak nekik osztják az ételt. – A Rotary faházánál a helyszínre érkezők is kaphatnak egy-egy adag ételt a készlet erejéig. Naponta 50-70 adag lesz így elérhető – mondta el a leendő elnök.

Az ételosztást szerdán, csütörtökön és pénteken tartják 17 órától. Az első napon toros káposzta, a másodikon gulyásleves, a harmadikon pedig töltött káposzta lesz, minden adaghoz friss kényér is jár majd. Az alapanyagok közel fél millió forintos költségét a klub finanszírozta a karácsonyi vacsorájukon, illetve az adventi programsorozatukon összegyűlt pénzből. Az ételeket pedig Kiss Tibor, a Tisza River séfje szakmai irányításával a klubtagok készítik. A munkálatok már kedden elkezdődtek: a szórakozóhely konyháján a férfiak szorgalmasan darabolták a zöldségeket.

– Borzalmasan sok ez a krumpli. De jó a hangulat és a társaság. Én először veszek részt ilyen főzésen, megpróbálom nem elrontani – mosolygott Szabó Imre. Ő Kovács Kornéllal dolgozott egy asztalnál, rögtön ki is nevezték magukat a krumpliaprítás professzorainak. Azt egyébként bevallották, nem tudják, milyen étel lesz a zöldségből, de hozzátették: a szakács úgyis mindig elmondja, mit kell csinálniuk, így nagy baj nem lehet.

Ennek köszönhetően sem a krumpli, sem a répa nem került bele az éppen akkor készülő toros káposztába, azokat csupán előkészítették a másnapi gulyásleveshez. – Olyan ez, mint a seregben. Kapok magam mellé egy csomó segítő kezet, haladnak is a munkával, de inkább nem – mosolygott Kiss Tibor, aki szintén elismerte: ennek a főzésnek a rotarysták részéről inkább a társasági élet a lényege, nem a munka. De azért abból sem volt hiány, hiszen naponta akár 4-5 órát is tüsténkedtek a férfiak a konyhában. Arról, hogy éttermi minőségű étel legyen a végeredmény, a szakács gondoskodott. Meg persze a rengeteg alapanyag. Csak húsból például a három napnyi, 400 adag ételhez közel 100 kilónyit használnak fel.

Az ételeket egyébként főzés után lehűtik, majd adagonként kidobozolják. Így osztják a Klauzál téren, ahova várnak mindenkit, aki úgy érzi, segítséget jelenthet számára akár egy adagnyi meleg étel is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában