Szegedi hírek

2023.02.15. 16:59

Hiába küzdöttek az óvodákért a szegedi szülők -Galéria

Semmibe vette a szegedi önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottsága annak a több mint tíz szülőnek a véleményét, akik a testület szerdai ülésén a közelmúltban bejelentett óvodabezárások ellen tiltakoztak. A rendelettervezet így a pénteki közgyűlés elé kerül, ahonnan viszont kiszorították a szülőket.

Suki Zoltán

Hiába mentek el a szülők, a baloldali többség nem foglalkozott a véleményükkel. Fotó: Karnok Csaba

– Ne köpködjünk, a gyerekekre koncentráljunk! – ezt kiabálta be az egyik szülő az önkormányzat Kulturális, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottságának szerdai ülésén, ahol az egyik napirendi pont négy szegedi óvoda bezárásáról szólt.

Ez ellen tiltakozott több mint tíz szülő, akik szót is kaptak. A Bem utcai óvodába járó gyerekek szüleit Függ Zsolt Péter képviselte, aki szerint a Bem utcai intézmény tekintetében számos ponton tartalmaz csúsztatásokat az előterjesztés. Például arról van benne szó, hogy csak kihasználatlan óvodákat csuknak be, viszont a Bem utcai több mint száz százalékos kihasználtságú. Ráadásul a gyerekeket a Földmíves utcai óvodába tennék át, amit csak úgy tudnak megcsinálni, ha ott megszüntetik a tornaszobát.

Gémes Tamás a tápéi óvodába járó szülők nevében mondta azt, hogy az összevonások miatt óvodapedagógusok és dajkák válhatnak feleslegessé. Szerinte a tervezett átszervezéssel a Kölcsey téri intézményben az előző évben működtetett 3 csoportból és a befogadott 2 csoportból csak 4 maradna, így legalább 3 embert kellene nyugdíjazni vagy átcsoportosítani. Összességében a szülők véleménye az volt, hogy nem szabad megbolygatni a gyerekek már megszokott pedagógusait és kialakított környezetét.

A felmerült kérésekre Binszki József alpolgármester próbált válaszolni, több-kevesebb sikerrel. Szerinte az óvodabezárások rendben vannak, mert így is több férőhely marad, mint amennyi óvodáskorú gyermek van Szegeden. A nehéz gazdasági helyzettel is példálózott, szerinte a családi költségvetésen is kell spórolni. Erre az egyik szőlő azt kiabálta be, hogy persze, csak nem a gyerekeken kell kezdeni. Ráadásul Binszki József szerint minden évben van valamilyen változás a gyerekek életében.

A szülők azt szerették volna elérni, hogy a képviselők gondolják át a rendelettervezetet, és ne engedjék a pénteki közgyűlés elé az irományt. Ezt a bizottság a Fidesz-KDNP-s Haág Zalán kivételével elutasította, vagyis hiába küzdöttek a szegedi szülők, a baloldali többség semmibe vette a kéréseiket. Haág Zalán lapunknak elmondta: ismét kiderült, hogy a baloldali városvezetést sem a színvonalas pedagógiai munka, sem a szülők véleménye, sem az óvodások szempontjai nem érdeklik. A Fidesz-KDNP továbbra is ellenzi az óvodabezárásokat.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában