Szegedi hírek

2023.02.13. 17:30

Bölcsődévé alakíthatják át a tápéi óvodát

Feleannyi gyerekkel, bölcsődeként működtetnék tovább a bezárásra ítélt Honfoglalás utcai óvodát – derült ki egy múlt hét végi szülői értekezleten. Az épületben már most sincsenek gyerekek, energiaspórolás miatt egy másik oviban helyezték el őket. A szülők szerint ezzel is komoly gondok vannak.

Timár Kriszta

Bölcsődévé alakítanák át a tápéi óvodát, ez derült ki a múlt hét végi szülői értekezleten. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Mint arról korábban már beszámoltunk, négy óvodát záratna be az önkormányzat szeptembertől, a Bem utcait, a Szél utcait, a Sás utcait és a Honfoglalás utcait. Utóbbi szülői közösségétől levelet kapott szerkesztőségünk a hétvégén. Mint írták, múlt hét csütörtökön személyes tájékoztatást kértek Szécsényi Rózsától, Tápé önkormányzati képviselőjétől. A szülői értekezleten jelen volt az óvodák igazgatóságának vezetője is.

– Megtudtuk, hogy az 1947 óta óvodaként üzemelő épületet nem gazdasági okok miatt zárják be, csupán átszervezés történik. A 82 százalékos kihasználtsággal üzemelő óvoda bölcsődévé szerveződne, amely során a 41 óvodás helyét jó esetben 20 bölcsődés venné át. Erről a tegnapi napig sem az érintettek, sem Szeged lakosai nem kaptak tájékoztatást – hangsúlyozták a levélben.

Az intézményben egyébként már most sincsenek gyerekek, azt ugyanis érintette az energiaspórolás miatti intézkedéscsomag. A gyerekeket a Kölcsey utcai óvodába költöztették, a szülők szerint azonban ez sem problémamentes.

– A fogadó óvoda 3 működő csoportját összevonták 2 csoporttá, mely során 1 csoport szétválasztásával hoztak létre 2 csoportot, hogy befogadható legyen az átszervezés miatt az érkező két új csoport. Ez már szemben áll a köznevelési törvény azon pontjával, mely alapján megkezdett nevelési évben már meglévő csoportokat átszervezni, megszüntetni nem engedélyezett. Az óvoda ráadásul az óvodák igazgatósága honlapján elérhető adatok szerint 3 csoport és 77 fő befogadására alkalmas. Jelenleg 98 fő került bezsúfolásra egy erre alkalmatlan intézménybe, mely során van olyan csoport, amely a tornateremben kapott helyet – hívták fel rá a figyelmet.

A szülők ezért független szakértői véleményt kérnek a jelenlegi óvoda befogadóképességéről és a jelenlegi helyzetben való jogszerű működésről. Emellett azt is szeretnék, hogy a Honfoglalás Utcai Óvoda esetét ne gazdasági okokra hivatkozva, más óvodákkal egybevonva szavaznák meg, hiszen a bezárásnak nem ez a valós oka.

Az ügyben kerestük kérdéseinkkel a szegedi önkormányzatot is, választ nem kaptunk tőlük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában