Nem szavazta meg a rendőrség beszámolóját Fackelmann

2023.05.23. 17:59

Botrány az ásotthalmi testületi ülésen

A keddi ásotthalmi testületi ülésen Fackelmann István alpolgármester hálásan megköszönte a rendőrség munkáját, de a migráció miatt kialakult helyzetre tekintettel tiltakozásként nem fogadta el a beszámolót. Nevetségesnek nevezte, hogy Magyarország szabadon engedi azokat az embercsempészeket, akiket nagy nehezen elfognak a rendőrök.

Arany T. János

Fackelmann jól megmondta. Szenti Szabolcs alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság, Révész Szabolcs alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és Dobó Attila alezredes, a Mórahalmi Rendőrőrs vezetője Fackelmann István alpolgármestert hallgatja a keddi ásotthalmi testületi ülésen. Fotó: Arany T. János

Viharfelhők gyülekeztek Ásotthalom fölött kedden kora délután és a polgármesteri hivatal tanácstermében, ahol a testületi ülésen a Szegedi Rendőrkapitányság, a Mórahalmi Rendőrőrs és a Határrendészeti Kirendeltség vezetője számoltak be a rendőrség munkájáról.

Az alezredes is meglepődött

Visszafogottan kezdte az észrevételek felsorolását Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere, de aztán egyre jobban belelovallta magát. A keddi testületi ülésen hallgatta meg a határmenti település képviselő-testülete a rendőri vezetők beszámolóját. Dobó Attila alezredes, a Mórahalmi Rendőrőrs vezetője azt mondta, meglepődött a számok láttán, mert igencsak megemelkedett a bűncselekmények száma Ásotthalmon, de mint mondta,  ennek ellenére élhető közbiztonságot sikerül szavatolni Ásotthalmon.

Borzalmasak a számok

Fackelmann őszinte és szívből jövő köszönetet fogalmazott meg a rendőri vezetők felé, majd kijelentette, hogy ezek a számok borzalmasak. A rendőrségi statisztika szerint ötszörös, tízszeres emelkedés figyelhető meg bizonyos bűncselekmények esetében. Az alpolgármester többek között azt kérdezte a rendőröktől, hogy ki téríti meg a migránsok, embercsempészek áltál okozotta mezőgazdasági károkat és hogyan ellenőrzik a külföldi idénymunkásokat.

A statisztika sajátossága

Válaszában Szenti Szabolcs alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője a statisztika sajátosságainak bemutatása tért ki. Ha itt Szerbiából bejön valaki hamis útlevéllel, akkor az Ásotthalom bűnügyi statisztikáját rontja. Az embercsempészek pedig az összbűncselekmények számában és a közterületen elkövetett bűncselekmények számában is megjelennek. Az idénymunkásokat is rendszeresen ellenőrizni fogják.

Nem a ti saratok

Ez nem a ti saratok 

– kezdte az alpolgármester ahogy visszakapta a szót, majd a nemzetközi botrányt kiváltó kormányrendeletről beszélt. Egy áprilisban hatályba lépett kormányrendelet szerint minden olyan külföldi kérheti a büntetése félbeszakítását, az úgynevezett reintegrációs őrizetet, akit jogerősen elítéltek embercsempészet miatt úgy, hogy az ítéletben a kiutasítását is elrendelték. Az így elengedett embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot, de azt rájuk bízzák, hogy máshol jelentkezzenek büntetésük folytatására.

Nevetséges, hogy elengedik az embercsempészeket

 Ezzel az intézkedéssel nem értünk egyet. Ez nem a ti munkátokat minősíti, ez a rendszer hibája, hogy kiengedik azokat, akiket nagy nehezen elfogtok 

– intézte szavait a rendőri vezetőknek. 

Nevetségessé válik a mezőőrök, a rendőrök, határrendészek munkája. Ilyen hibát nem szabad elkövetni, ezért ezt az előterjesztést nem tudom elfogadni

 – jelentette ki, mire megfagyott a teremben a levegő, csak a mennydörgés zaja hallatszott a szakadó esőben. Szenti Szabolcs annyit mondott, hogy jogszabályt nem tud módosítani. 

Akkor küzdünk tovább, mert ez az állapot elfogadhatatlan

 – tette hozzá Fackelmann, majd az ő ellenszavazata mellett a testület elfogadta a rendőrség beszámolóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában